Вести

Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ у четвртак, 21. априла, у сусрет Светском дану књиге и ауторских права, огранизовала је представљање књиге Милоја Радовића „Књига је огледало света: приче и беседе о књигама“. У програму су поред аутора учествовали: Милојко Милићевић, уредник издања, Катарина Јаблановић, рецензент, Јадранка Јагличић, извођач традиционалних песама и Драгана Манојловић, вокални солиста.

Милоје Радовић (1955–) пензионисани је библиотекар саветник Дечјег одељења Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево, писац, аутор бројних иновативних пројеката у раду са децом, промотер књиге, читања и библиотечког рада. Избор есеја, беседа и песама „Књига је огледало света: приче и беседе о књигама” објављен је крајем 2021. године под окриљем Центра за културу, образовање и информисање „Градац” из Рашке.

Милојко Милићевић, који уреднички потписује књигу, осврнуо се на издавачку продукцију Центра за културу „Градац” истакавши да се ближи броју од три стотине публикованих наслова. Затим се описао дугогодишњу плодну и свестрану сарадњу са Милојем Радовићем. Након збирки песама „Салата од славујевих језика” и „Испричај ми свет”, „Књига је огледало света: приче и беседе о књигама” треће је Радовићево дело које објављују. „Рашки књижевни венац” назив је дела књиге где је сабрано 13 приказа и резензија 15 књижевних аутора који су своја дела објавили за „Градац”. Потом, Милоје Радовић најчешће препоручује дела која ће бити објављена у оквиру њихове едиције литературе за децу и др.

У својству рецензента, Катарина Јаблановић је истакла: „Избор из стваралаштва Милоја Радовића под насловом ‘Књига је огледало света: приче и беседе о речима’ доноси жанровски разноврсно штиво настајало безмало деценију: беседе, приче, песме, приказе… Подстакнут различитим поводима – новим књигама својих сабораца (песника, историчара, библиотекара, новинара, музичара, учесника радних акција…), антологијом деце-песника, стваралаштвом класика,  јубилејима домаће културе или пак ратом чији је учесник и сведок био, аутор у свему проналази заједнички именитељ,  пратему и вечито питање – Реч, а читаоцима и слушаоцима поручује – ‘Посматрајте свет очима детета! Дозволите себи чуђење и радост!’“

Милоје Радовић захвалио се свим сарадницима на књизи, и додао: „Она представља неку врсту мог личног, али и завичајног летописа о књигама, писцима, важним датумима и књижевним манифестацијама у којима сам учествовао и доприносио, колико сам могао и узмогао, популаризацији књиге и читања и, посебно истичем, неговању преко нам потребне културе сећања“. Прочитао је две беседе уврштене у књигу – „Библиотекарева порука свету“ и „Ко је био у једном рату, био је у свим ратовима“ (беседа на академији „Двадесет година од бомбардовања“, Краљево, 24. март 2019).

У уметничком делу програма публика је уживала у изузетним гласовима Јадранке Јагличић и Драгане Манојловић. Програм су отвориле нумером „Божја мајко“, за коју је према стиховима Милоја Радовића Јадранка Јагличић написала музику. На Јадранкином репертоару нашле су се и, такође ауторска, песма „Јабука“ и изворна песма посвећену наступајућем празнику Ускрсу.

Текст: Катарина Јаблановић

Фотографије: Иван Спасојевић