Вести

Са искреном радошћу примили смо вест да је Живорад Недељковић, један од најзначајнијих песника данашњице, уз то и наш колега, уредник за поезију у издавачкој делатности библиотеке, овогодишњи лауреат престижног књижевног признања „Десанка Максимовић”, према једногласно донетој одлуци чланова жирија, проф. др Горана Максимовића, проф. др Ђорђа Деспића, доц. др Бранка Вранеша, др Слађане Илић и Војислава Карановића. Како, поред осталог, стоји у образложењу жирија „Живорад Недељковић суштински упућује на сазнање да је уметничко стваралаштво јединствени свет и да у њему нема стварне разлике између периферије и центра, између великих и малих ствари, између прошлости и садашњости, а ако та разлика и постоји онда је за песника „периферија” предност која му доноси мир, самоћу и непосредан додир са изворним облицима живота и природом”.

Награда коју додељује Задужбина „Десанка Максимовић” за целокупан пеотски опус лауреата и његов допринос српској поезији, сходно традицији, биће уручена Живораду Недељковићу 16. маја, у Бранковини, завичају велике српске песникиње.

Још једно у импресивном низу књижевних одличја које је завредала поезија Живорада Недељковића, песника ретке стваралачке доследности и аутономије, оданог чистој песничкој речи без рачуна и примисли о ефекту, доноси охрабрење да још увек има скривених кутова суште поезије у времену које није наклоњено ни поезији ни суштини.

Овде можете прочитати образложење жирија у целини.

Аутор текста Данка Спасојевић

Аутор фотографије Иван Спасојевић