Вести

У Атријуму Народне библиотеке Србије, у петак, 13. маја, уприличено је представљање зборника стручних радова „Библиотеке и културни туризам” (НБ „Стефан Првовенчани”, НБ „Др Душан Радић”, 2021).

Јасминка Марковић, в. д. директора НБ „Стефан Првовенчани“ Краљево, представила је њену издавачку делатност нагласивши да је под њеним окриљем, поред књижевног часописа „Повеља“, објављено близу три стотине наслова монографских публикација. Изразила је захвалност директору НБ „Др Душан Радић“ Врњачка Бања, Дејану Лучићу, партнеру на пројекту Жички сабор библиотекара 2021. године. Такође, захвалила се Министарству културе и информисања на континуираној подршци пројекту реализације стручног скупа и публиковања зборника и најавила одржавање новог скупа у Краљеву почетком октобра 2022. године.

Уредница скупа и зборника, Катарина Јаблановић, укратко је указала на његов садржај, имена заступљених аутора, као и установа које представљају. Библиотекари из Мреже библиотека Србије бројним примерима добре праксе показали су да библиотеке могу бити укључене у културни туризам на више начина: организовањем изложби, концерата, књижевних вечери и предавања, трибина, фестивала, манифестација; завичајним збиркама као колекцијама локалне културне баштине; као издавачи одређених публикација; зградама које имају историјску, уметничку и др. вредност; лоцираношћу у туристичким местима; развноврсним иновативним пројектима… Посебан допринос осветљавању теме даје укљученост аутора који нису библиотекари (прилози запослених у Заводу за проучавање културног развитка Београд, Заводу за заштиту споменика културе Краљево, краљевачкој Гимназији), те учешће библиотекара из региона (са Цетиња, из Котора, Вишеграда, Охрида, Прилепа, Битоља) и иностранства (Москве, Зелене Горе).

Бојана Вукотић, библиотекар саветник у Народној библиотеци Србије, учесница скупа и ауторка прилога у зборнику, између осталог, похвалила је труд краљевачке библитеке на истрајавању у огранизовању саветовања, нагласивши да је међу ретким библиотекама у Србији које то раде самостално. Такође, истакла је значај објављивања зборника стручних радова као трајног трага о резултатима и могућностима у библиотечко-информационој делатности. Домаћин и модератор програма представљања зборника била је Ана Милутиновић.

Аутор текста Катарина Јаблановић

Аутор фотографија Мирјана Симоски