Вести

Библиотекари НБ „Стефан Првовенчани”, Александар Димитријевић, Марија Симовић и Ивана Хренко, одржали су радионице Путујуће дигитално свезнање и 3Д СВЕТ у ОШ „Милунка Савић” из Витановца. Истраживања показују да припадници млађих генерација, иако поседују лакоћу у руковању дигиталним уређајима, углавном користе познате претраживаче и не поседују критичке и аналитичке вештине потребне у процесуирању информација које проналазе на интернету. Оваквим радионицама нашим корисницима основношколског и средњошколаског узраста желели смо да скренемо пажњу на могућности које технологија нуди, нарочито када је реч о мобилним и веб апликацијама које су бесплатне и доступне свима, а веома корисне приликом учења и провере знања.

Радионицу 3Д СВЕТ одржали смо са млађим ученицима, предшколцима и првацима ове школе, којима је концепт радионице и најинтересантнији с обзиром да прво треба да обоје за њих припремљене цртеже, а потом и да радознало посматрају како сви ти садржаји пред њима попримају тродимензионани облик. Апликација коју у овој радионици користимо је Quiver.

Са ученицима шестог разреда одржали смо два квиза, из историје и српског језика, креирана на Kahoot платформи. Квиз из историје ученицима је био интересантан зато што су се питања односила, углавном, на историју града Краљева и на неке, њима добро познате, локалитете. Градиво пређено у петом и шестом разреду послужило им је као добра основа за проверу знања на квизу из српског језика. Ученици концепт ових квизова доживљавају, пре свега, као игру кроз такмичење, и сходно томе њихове реакције крећу се у широком распону од еуфоричног радовања, ако је одговор тачан и гласног негодовања, ако се испостави да није.

Захваљујемо колективу Основне школе „Милунка Савић” и нарочито наставници српског језика, Марији Гавриловић, на сарадњи. О овом догађају извештавали су и новинар Ратко Бечки и сниматељ Зоран Сарић, из дописништва РТС-а у Краљеву.

Аутор текста Ивана Хренко

Аутор фотографија Марија Симовић