Вести

Књиге „Трагови у бескрају“ и  „Чувар бувље пијаце“, угледног публицисте, рокохоличара и рокохроничара Пeтра Пеце Поповића, представљене су у краљевачкој Библиотеци. Поред аутора, о овим издањима говорио је др Михајло Пантић, приповедач, књижевни критичар и уредник Књижевне општине Вршац, у чијој су едицији Несаница и објављене Поповићеве књиге. Овде је реч о збиркама публицистичких текстова које је Поповић већ објављивао, а који сведоче о времену прошлом, његовим актерима и друштвеним околностима које не би требало да се забораве. Књигу „Трагови у бескрају” чине текстови посвећени преминулим музичарима поп и рок светске и домаће музичке сцене, а како се рок музика не своди само на добро посложене тонове, рифове и инстант ужитак, већ је она читав манир кроз који се шаљу поруке свету и о свету у ком живимо, тако су и музичари о којима Петар Поповић говори у својој књизи, у извесном смислу мењали овај свет и утицали на формирање многих младих људи, а како и сам сведочи, битно утицали и на њега лично. Утолико је Поповић с краљевачком публиком поделио и нека од својих искустава, а која се везују и за познанства многих јавних личности и утицајних људи, истичући да га је управо љубав према музици довела до њих и од њега начинила оно што данас јесте.

У књизи „Чувар бувље пијаце“, Поповић се бави разним темама, баш као што и бувља пијаца архивира разно, па је тако чине текстови посвећени људима, градовима и околностима у којима се налазимо. У овој књизи се чува добри дух прошлог времена, а који нас подсећа на врлине готово заборављене у декадентном времену у ком живимо. Стога, Поповић и сам каже да је имао ту срећу да види толико доброте у овом веку и свету недоброте.

Професор Михајло Пантић, уредник ових издања, појаснио је у којој је мери утицао на Поповића да се његови већ објављивани текстови изаберу, саберу и објаве у овим својеврсним литерарним музејима.

Непретенциозан и шармантан разговор о књигама Пеце Поповића обогатили су чланови краљевачког музичког састава „Октава више“ изводећи нумере музичара заступљених у књизи „Трагови у бескрају“.

Аутор текста Тијана Качаревић

Аутор фотографија Иван Спасојевић