Вести
Данас је у дворишту Аџића куће уприличена конференција за новинаре на којој је саопштена одлука о добитнику Жичке хрисовуље за 2022. године.  Жири за доделу награде Жичка хрисовуља, у саставу Драган Хамовић (председник), Никола Вујчић (у својству прошлогодишњег добитника), Дејан Алексић, Ана Гвозденовић и Милош Милишић, донео је одлуку да је добитник признања за 2022. годину песник из Дражевца код Обреновца РАДЕ ТАНАСИЈЕВИЋ – „за умну лирику земље коју у српском језику обрађује”. Признање, које чини уникатна златнопечатна повеља и икона Преображења Господњег, биће уручено песнику у Трпезарији Манастира Жиче на Преображење, 19. августа 2022. године.
У свом обраћању медијима директорка краљевачке библиотеке Јасминка Марковић је подсетила да је реч о 31. Жичком духовном сабору Преображење и најавила да ће се ове године део преображењских књижевних програма одржати од 16. до 19. августа, а да је научно-критички скуп о поезији добитника заказан за 5. октобар 2022. Она је истакла да манифестација добија финансијску подршку Града Краљева и Министарства културе Републике Србије.
Милош Милишић је истакао да се обраћа у својству једног од оснивача манифестације и изразио задовољство што је добитник Жичке хрисовуље песник недовољно присутан у широј јавности, чије дело заслужује већу пажњу читалаца и књижевних тумача.
Ана Гвозденовић је подсетила да је Повеља 2020. године објавила књигу Танасијевићевих изабраних и нових песама Ствари око мене убрзано старе, у којој је детаљан и драгоцен поговор за разумевање Танасијевићевог опуса написао проф. др Радивоје Микић. Она је подсетила да је у припреми и 26. зборник у едицији Преображење, коју урађује Драган Хамовић, посвећен поезији Николе Вујчића, прошлогодишњег лауреата.
Аутор текста Ана Гвозденовић
Аутор фотографија Иван Спасојевић