Вести

Јуче је у краљевачком библиотеци представљена књига за децу Кухињске песме, нашег колеге, писца Милоја Радовића.

Милоје Радовић је најдужи период свог радног века провео управо као уредник програма на Дечјем одељењу краљевачке библиотеке, где је стекао звање библиотекара саветника и проглашен најбољим библиотекарем у мрежи јавних библиотека Србије. Написао је књиге за децу: Ливада мога дедеКако се воли у шумиПродавци смехаИспричај ми светМала прича о великој ЖичиКако је један таван постао славан… Кухињске песме су објављене као заједничко издање Центра за културу „Града” из Рашке и краљевачке књижаре „Прозор”.
Књигу су на занимљив и иновативан начин овога пута представили ученици ОШ „IV краљевачки батаљон”. Наиме, у овој школи се већ три године организује својеврсни књижевни маратон „Батаљонци књигољупци” са циљем упознавања најмлађих читалаца са савременим српским ствараоцима за децу, развоја читалачких навика и неговања језичке културе и усменог изражавања. Ове године батаљонци су у читали и песме Милоја Радовић, а у Библиотеци су представили рецитале инспирисане његовим стиховима. Пред бројном публиком и предшколцима ПУ „Олга Јовичић Рита” своје глумачке, рецитаторске, певачке и новинарске вештине приказали су тимови: Пчелице (I/3, учитељица Славица Павловић), Хакери (II/5,   учитељица Милица Крунић), Звездице (II/4, учитељица Мирјана Милашиновић) и Лавови (III/5, учитељица Ана Николић).
Рецензент књиге Ана Гвозденовић је истакла да је вредност Радовићеве збирке песама то што оживљава једно минуло време у коме су огњиште и кухиња били било породичног живота, место окупљања заједнице и центар у којем се сустицао свеколики живот (није чудо што Радовић пева о слици неба које се одражава у хлебу).
Аутор текста Ана Гвозденовић
Аутор фотографија Јелена Крунић Славковић