Вести

Историјат и делатност Културног и научног центра „Милутин Миланковић“ Даљ представљени су у краљевачкој библиотеци, у петак, 10. јуна, у оквиру програмског серијала „Водич кроз установе културе“. Ђорђе Нешић, српски песник, познат Краљевчанима и као лауреат Жичке хрисовуље 2015. године, на челу овог Центра налази се од његовог званичног оснивања 2009. године. Присутне је најпре подсетио да је иницијатива за обнављањем родне куће Милутина Миланковића потекла још 1994. године, а да је реализована тек петнаестак година касније средствима двеју држава – Републике Србије и Републике Хрватске.

Културни и научни центар „Милутин Миланковић“ Даљ је јавна културна и образовна установа у Даљу, општини Ердут, Републици Хрватској. Налази се у родној кући научника Милутина Миланковића – геофизичара, математичара, климатолога и астронома, оснивача катедре за небеску механику Универзитета у Београду, једног од најзначајнијих научника свих времена који су се бавили планетом Земљом. Творац је математичке теорије климе, назване у науци Миланковићевим циклусима, која тумачи геолошку прошлост климе на Земљи, узроке настанка и периодичност појаве ледених доба и климатских промена.

Центар је јединствено место на којем је на едукативан начин представљен живот и рад Милутина Миланковића, „путника кроз васиону и векове“ – по речима Ђорђа Нешића. Посетиоцима је на располагању документарно-играни филм о Миланковићу, интерактивни софтвер – Водич за почетнике кроз Миланковићев Канон осунчавања, разгледање музејске поставке о животу и делу научника, позматрање звезданог неба телескопом, макета планетаријума Милутина Миланковића… Делатност Центра обухвата промовисање имена и дела Милутина Миланковића, организовање културно-уметничких манифестација и изложби, културних и научних скупова, саветовања, радионица, семинара и др; издавање публикација и промотивног материјала; подстицање и промовисање стваралаштва у култури, популаризацију науке и др.

Нешић је нарочито истакао две манифестације које Центар организује – Миланковићеве циклусе и књижевни скуп „Јесен у Ердабову“. Миланковићеви циклуси су централна научно-културна манифестација коју сваке године око рођендана Милутина Миланковића (28. мај) Центар уприличи. На скупу се презентују радови везани за научниково дело, доносе новости из астрономије и тумаче актуелности о глобалним климатским променама. У културном делу програма приказују се драмски, књижевни, ликовни и музички садржаји везани за живот и дело Милутина Миланковића. Миланковићеви циклуси реализовани су ове године петнаести пут.

Након уприличеног предавања, Ђорђе Нешић учинио је поклон у виду издања Културног и научног центра у Даљу краљевачкој библиотеци, чиме је обогатио њен фонд.

Ауторка текста: Катарина Јаблановић

Аутор фотографија: Иван Спаојевић