Вести

У краљевачкој библиотеци представљено је критичко издање романа „Проклета авлија” Иве Андрића. Задужбина Иве Андрића 2016. године окупила је тим приређивача и започела веома важно приређивање критичког издања целокупног дела Иве Андрића. Прво коло објављено је 2017. и од тада се, сваке године, појављују нови томови критички приређених Андрићевих дела.

О критичком издању „Проклете авлије”, које је изашло у оквиру 4. кола, говорио је њен приређивач, проф. др Милан Алексић, који се овим делом бавио до најфинијих појединости, имавши увид у све фазе његовог настанка, од почетних бележака, рукописа откуцаних на машини, дактилограма, до штампаних издања, као и у све оне измене које је писац уносио читавог живота на маргинама својих личних примерака „Проклете авлије”.

Професор је говорио и о генези овог романа. Дело је започето 1928. године као роман о Џему, млађем сину Мехмеда Освајача, пораженом од брата Бајазита у сукобу око престола. Првобитном облику дела дао је наслов „Џем”, којим није био задовољан. Временом ова прича померена је у страну и сведена на малени обим. Сачувана рукописна грађа сведочи о настанку коначног облика текста и пружа увид у природу Андрићевог стваралачког поступка.

„Приређивање „Проклете Авлије” било је вођено пишчевом последњом вољом, те је као извор за основни текст узето издање које је укључило све исправке које је Иво Андрић брижљиво уносио пред крај свог живота, посвећено бринући о свом књижевном делу и истрајавајући у тежњи да његови књижевни текстови имају што већи степен уређености”, закључио је професор Алексић.

Аутор текста Ивана Хренко

Аутор фотографија Александар Димитријевић