Вести

Манифестација „Дани Милана Ђокића“ одржана је први пут у Краљеву 8. и 9. јула уз богат и садржајан програм, на којем је додељена награда „Милан Ђокић“ Јелени Калајџији за рукопис поезије „У мередову“. Првог дана манифестације уприличена су два програма – „Утишаности Милана Ђокића“, на коме је осветљен лик Милана Ђокића као сликара, песника и конзерватора, као и песничко вече „Летње рачунање поезије“.

Другог дана, тачно у подне, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ Краљево приређен је програм „Византија у савременој уметности“. У програму су учествовали: др Владимир Коларић, мср Милица Миленковић и Александар Марић у улози модератора.

Др Владимир Коларић је теоретичар културе и уметности, прозни и драмски писац, запослен као истраживач и организатор истраживања у Заводу за проучавање културног развитка Београд. У надахнутом излагању истакао је значај Византије и њених непосредних утицаја на културу и укупан идентитет нашег народа.

Мср Милица Миленковић је докторанд на Филозофском факултету у Нишу, песникиња и књижевна критичарка. Осврнула се нарочито на утицај Византије на нашу књижевност и њене одјеке у Краљеву видљиве у делима Горана Петровића, Милана Ђокића и Александра Марића.

Овогодишње „Дане Милана Ђокића“ организовали су Центар за афирмацију стваралаштва Поетикум, Завод за заштиту споменика културе Краљево, Народни музеј Краљево, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево, Klub Evergreen Kulturni centar Kraljevo, уз подршку Града Краљева, ЈКП Водовод Краљево и LKWorld Logistic. Циљ манифестације јесте сећање на Милана Ђокића и његово свестрано стваралаштво.

Ауторка текста: Катарина Јаблановић