Вести

Поводом манифестације „Трг од књиге“ Јасминка Марковић, в. д. директора Библиотеке и Катарина Јаблановић, виши библиотекар, боравиле су у Херцег Новом од 21. до 24. јула 2022. године, по позиву Јасне Маслан, директорке Градске библиотеке и читаонице Херцег Нови. Јубиларни, двадесети „Трг од књиге“ одржава се у амбијенту Старог града, на Тргу Белависта, под мотом „Књига је јединствени облик преносиве магије“ (Стивен Кинг). Сајам је замишљен као јединствена смотра издавашта, чији је циљ популаризација књиге и читања, понуда најбољих и најновијих наслова домаће и стране белетристике као и литературе из свих области људског знања и науке. У оквиру продајно-изложбеног дела „Трга од књиге“ учествује више од тридесет издавача из региона, а током осам сајамских вечери припремљен је разноврстан и квалитетан програм.

Након поздравне речи председника општине Херцег Нови, Стевана Катића, „Трг од књиге“ беседом је отворио писац Мухарем Баздуљ, а потом је са публицистом Небојшом Грујичићем разговарао о својој књизи „Иво Андрић: живот у дванаест мјесеци: биографски кроки“. Друге сајамске вечери представљен је роман словачког писца Душана Шимка „Естерхазијев лакеј“, са којим је разговор водила преводилац, Зденка Валент Белић. Исте вечери Бора Бабић, директорка ИК Академска књига из Новог Сада, модерирала је представљање нове књиге проф. др Горане Раичевић „Добра лепота: Андрићев свет“.

Треће сајамско вече отворено је програмом представљања романа Слободана Владушића „Омама“, у којем је, поред аутора, говорио проф. др Горан Радоњић. Катарина Јаблановић, у својству модератора, учестовала је у представљању песничке књиге Гојка Божовића „Док тонемо у мрак“, коју је НБ „Стефан Првованчани“ Краљево објавила поткрај 2021. године као 174. књигу у оквиру едиције Поезија, данас.

Посета Градској читаоници и библиотеци Херцег Нови, са којим је краљевачка библиотека потписала протокол о партнерству јуна 2018. године, искоришћена је и за разговоре о будућим заједничким пројектима и сарадњи.

Ауторка текста: Катарина Јаблановић

Ауторка фотографија: Јасминка Марковић