Вести

Већ традиционално, уочи Жичког духовног сабора Преображење, у Библиотеци града Београда представљен је зборник о прошлогодишњем лауреату награде Жичка хрисовуља и најављен овогодишњи програм Манифестације.

Присутне је најпре у име домаћина поздравио Марјан Маринковић, помоћник директора Библиотеке града Београда, а потом је представљен зборник Никола Вујчић, песник. У зборнику је објављено 11 књижевно-теоријских радова о стваралаштву овог аутора, потом  жичка беседа лауреата, као и Вујчићева селективна библиографија, коју су приредиле наше колегинице Ана Воштинић и Маријана Јакшић.

Говорећи о зборнику, др Драган Хамовић, уредник библиотеке Преображење, у оквиру које је ова књига објављена, и то као 26. у низу, указао је на важност оваквих подухвата који остају трајан допринос у проучавању савремене српске поезије. Хамовић је провео присутне кроз садржај зборника и истакао колико је у тумачењу књижевног дела важно његово проучавање са различитих аспеката (од књижевно-историјског, преко феноменолошког, до стилистичког).

Професор Радивоје Микић, председавајући прошлогодишњег научног скупа на коме је саопштен највећи број објављених радова, рекао је да се награда Жичка хрисовуља од других разликује по томе што је успела да током три деценије постојања избегне падове и другима буде путоказ, показујући колико је важно да после књижевне манифестације остане и писан траг о њеном одржавању и делу лаурета књижевних награда.

Никола Вујчић се захвалио на организаторима Манифестације и читањем стихова најавио нову књигу која ће ускоро изаћи у издању београдског Архипелага.

У наставку програма најављен је богат садржај Манифестације који посетиоце очекује ове године. Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је нагласио да би по броју и значају књига које Повеља објављује неко могао помислити да је реч о великој издавачкој кући а да је заправо у питању тим људи који предано делује под окриљем краљевачке библиотеке. Он је скренуо пажњу присутних на научни симпозијум Публицистика у развоју друштва и државе II, који организују Народни музеј у Краљеву, Институт за политичке студије Београд и Правни факултет Универзитета у Београду а који ће у Краљеву окупити врсне познаваоце из области историје, политикологије, књижевности, културологије…

В. д. управника Библиотеке Јасминка Марковић је упознала публику са дешавањима која их очекују у Краљеву и Жичи од 16. до 19. августа и позвала представнике медија да испрате најављене догађаје.

Програм је водила Ана Гвозденовић.