Вести

Поводом Међународног дана писмености у НБ „Стефан Првовенчани” приређено је квиз-такмичење ученика краљевачких основних школа. У програму су учествовали ученици осмог разреда из ОШ „Вук Караџић”, ОШ „Светозар Марковић” и ОШ „IV краљевачки батаљон”.

Како би истакла важност писмености и образовања, како у животу појединца, тако и друштва у целини, Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу, прогласила је 8. септембар за Међународни дан писмености 1967. године, у Техерану.

Квиз посвећен правопису и граматици српског језика био је добар начин да се обележи овај значајни датум који писменост дефинише, не само као право по себи, већ и као механизам за остваривање других људских права.Пошто је развој нових технологија условио и појаву нових врста писмености, међу којима је и дигитална, квиз је креиран на Kahoot платформи, како би се деци указало на позитивне аспекте нових медија када је у питању учење и провера знања, на забаван и интересантан начин. Овај програм био је добра прилика да се још једном подсетимо речи Љубивоја Ршумовића: „Писмен народ чита, а неписмен слуша. Писмен размишља својом главом, а неписмен туђом.”

Захваљујемо наставницама српског језика, Ани Милуновић, Нади Тијанић и Слађани Милојевић на сарадњи.

Аутори текста Ивана Хренко и Александар Димитријевић

Аутор фотографија Иван Спасојевић