Вести

У периоду од 8. до 10. септембра одржан је БИБЛИОНЕТ 2022, 16. по реду стручно-научни скуп Заједнице матичних библиотека, чији је домаћин ове године била Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” из Чачка. Тема овогодишњег стручног скупа била је „Библиотеке и доживотно учење”, а радним сесијама у оквиру којих су саопштени стручни радови учесника, присуствовало је више од 170 библитечко-информационих стручњака из земље и региона. Први дан Библионета обележила је уручење награде Ђура Даничић за 2021. годину, која се додељује појединцима за укупан допринос развоју библиотечко-информационе делатности и културе Републике Србије. Ово значајно признање припало је Даниели Скоковић, библиотекару саветнику пожешке библиотеке, која је, како стоји у образложењу жирија за доделу награде, својим личним примером подигла углед библиотечке професије и тиме допринела да Библиотека у Пожеги постане истински дом културе и угледна кућа препознатљива у региону и свету. Уследила су уводна предавања Добриле Бегенишић, Драгана Николића, Богдана Трифуновића и Марије Радуловић о различитим могућностима и алатима за едукацију библиотечко-информационих стручњака.

Другог дана скупа одражане су две радне сесије, а саопштено је укупно седам стручних радова библиотекара из Библиотеке града Београда, Народне библиотеке Србије, Библиотеке Дома културе Студентски град, Универзитетске библиотеке Светозар Марковић, Библиотеке шабачке и Интернет клуба из Љига.

Овој драгоценој размени искустава и добре стручне праксе присуствовали су и библиотекари краљевачке библиотеке са циљем да стечена сазнања имплементирају у свој рад и унапреде капацитете библиотеке за доживотно образовање својих корисника.