Вести
Јуче је у Читаоници наше библиотеке одржан Научно-критички скуп о поезији Рада Танасијевића, чиме је завршен програм Жичког духовног сабора Преображење 2022. 
На почетку скупа присутнима се обратила директорка Библиотеке Јасминка Марковић, која је учесницима пожелела успешан рад нагласивши да је пред њима озбиљан и одговоран задатак јер зборници који се објављују у част добитника Жичке хрисовуље остају трајан допринос у проучавању српске поезије и културе.
Драган Хамовић, уредник Скупа, истакао је да се Раде Танасијевић у својим најбољим песмама игра чарања и рашчаравања видљивог и замишљеног света, те да је ово прилика да се тумачи покажу као читаоци: „Нема крајњег тумачења песме, али има радости разумевања…  Данас, имамо добар повод за исказивање те радости и корисних знања за сусрет са потенцијалима праве поезије.”
Скупу је председавао проф. др Радивоје Микић, који је најпре изложио своје саопштење о поетичким променама у поезији Рада Танасијевића. На скупу су се чула излагања 13 учесника: професора универзитета, тумача књижевности запослених на Институту за књижевност и уметност, научних истраживача, неких од наших најбољих познавалаца савремене српске поезије. На крају рада скупа присутнима се својим стиховима обратио Раде Танасијевић а уредник је подсетио да је крајњи циљ овога окупљања објављивање 27. зборника у едицији Преображење.
Aутор текста Ана Гвозденовић
Аутор фотографија Иван Спасојевић