Вести
Један од књижевних програма у оквиру управо завршеног Жичког сабора библиотекара био је посвећен представљању нове књиге нашег колеге библиотекара у пензији Милоја Радовића. Реч је о роману Лептирова одбрана , који се ове године појавио у издању београдског партенона. Програм је отпочео наступом Јадранке Јагличић, извођача традиционалне музике и дугогодишњег професора у краљевачкој музичкој школи. Јагличићева је извела песму Јабука, за коју је текст написао Милоје Радовић, а која, баш као и представљени роман, тематизује српска страдања на Косову и Метохији.
О роману је говорила др Марија Јефтимијевић Михајловић, рецензент. Она је зкључила да се „почетна пишчева о роману као сведочанству једног времена и генерације људи са којима је ратовао и на чије заслуге и храброст је желео да остави трајни спомен, претаче у роман који својим поетичким слојевима и симболичким значењима превазилази ту хуманистичку, људску тежњу. Лептирова одбрана постаје (литерарна) одбрана Човека; оног најсветијег, божанског у њему – његове душе”.
Милоје Радовић се у свом обраћању захвалио свима који су се сабрали око ове књиге и нагласио важност речи и однос према језику који се усваја још у најранијем добу детињства.
Одломке из романа читали су глумци Краљевачког позоришта Горица Динуловић и Предраг Павловић а програму су присуствовали Радовићеви саборци, бројни пријатељи и поштоваоци његовог књижевног и библиотекарског рада.
Aутор текста Ана Гвозденовић
Аутор фотографија Александар Димитријевић