Вести

Један од пратећих програма „Жичког сабора библиотекараа 2022“  био је посвећен сећању на прерано преминулог Дејана Вукићевића (1965–2022) – библиотекара, библиографа и књижевника. Са присутним члановима породице, пријатељима и колегама своје успомене поделили су Драгана Милуновић, Гордана Гаврић, протојереј-ставрофор Љубинко Костић и Емилија Димовска.

Драгана Милуновић, заменик управника Народне библиотеке Србије своје слово закључила је речима: „Иако недоречени, можда и неснађени и неспретни да на прави начин искажемо колико жалимо због Дејановог одласка и колико његово одсуство осећамо, ми из НБС се надамо да би Дејан био задовољан нама у овом тренутку. А све оно на шта не можемо да утичемо, нека нам опрости. Ако ико зна све наше недостатке и ограничења, биће то Дејан.“

„Од речи није одустајао чак и када их је с великом муком изговарао. Од родитеља је, како би сам говорио у последњем интервјуу који је дао у већ поодмаклој фази болести, поред низа особина наследио и болест са смртним исходом. То је било једино Дејаново казивање о смрти. Као да је минијатуре на ту тему сликао искључиво за себе. Није желео да их подели са нама, као што је то чинио са чудесном изложбом Минијатура на зрну грашка. Своје минијатуре живота и смрти, запаковао је у имагинарни кофер и отишао“, рекла је Гордана Гаврић, археолог, заполена у Задужбини Светог манастира Хиландара у Београду.

Присећајући се заједничких тренутака Емилија Димовска, библиотекар саветник из Краљева, истакла је: „Наредних година, готово да смо престали, кад се видимо, да причамо о књижевности. Живот је надјачао. За његово разумевање била је потребна већа ширина од ове видљиве. Свако је ту имао свој ракурс па су се наши разговори сводили на један цитат из неке његове приче: ’Ти видиш непостојеће, ја не видим оно што јесте и тако смо на истом’.”

Емилија Димовска и Иван Спасојевић аутори су филма о Дејановом животу који је приказан. У име  НБ „Стефан Првовенчани“ Краљево Катарина Јаблановић најавила је да  ће бити установљена награда са именом Дејана Вукићевића, и образложила да је идеја потекла од чланова његове подорице, а запослени у Библиотеци су иницијативу подржали. О критеријумима доделе награде стручна и шира јавност накнадно ће бити информисане.

Текст: Катарина Јаблановић

Фотографије: Иван Спасојевић