Вести

Дечја недеља, национална манифестација која се сваке године прославља током прве недеље октобра с циљем побољшања положаја детета у нашем друштву, низом програма је обележена и у краљевачкој библиотеци. Ове године је одржана од 3. до 8. октобра под слоганом „Шта детету треба да расте до неба!?“.

Дечја недеља је започела програмом „Од читања се расте до неба“ на којем се позната књижевница за децу, Јасминка Петровић, дружила са краљевачким основцима. Гошћа Библиотеке је представљање својих књига „Од читања се расте“, „Хоћу кући“ и „Баштованов сан“ употпунила префињеним и домишљатим хумором и занимљивим игрицама, и тако показала малишанима да су игра, машта, али и читање важан део здравог одрастања.

У оквиру манифестације је одржана Књижевна радионица на којој су водитељке, библиотекарке Ивана Хренко и Марија Симовић, настојале да открију како познати стихови Љубивоја Ршумовића „Хајде да растемо“ инспиришу полазнике за стварање својих песама и прича.

Током Дечје недеље је уприличен књижевни програм „Игре духа на дечјем терену“ на којем је песник Раде Танасијевић, овогодишњи добитник признања Жичка хрисовуља, представио своју књижевност за децу и младе, а која чини значајан део његовог опуса. Разговор са песником је водио Дејан Алексић.

Библиотекарке Дечјег одељења, Ивана Ђикић, Јелена Крунић Славковић и Марија Симовић, током ове манифестације посетиле су краљевачке вртиће „Лане“, „Конарево“ и „Полетарац“, где су одржале два програма под слоганом „Шта детету треба да расте до неба“. На интересантан и креативан начин, помоћу цртежа у виду симбола, водитељке су потакле децу да говоре о томе шта им је све потребно да расту до неба.

Креативна радионица „Врт детињства“, чији је аутор и водитељ Лидија Ђоковић, професор српског језика и књижевности, је последњи програм одржан у оквиру ове значајне недеље. Може се рећи да се Дечја недеља у краљевачкој библиотеци завршила онако како је и почела, уз пуно маште, играња, читања и писања.

Аутор текста Марија Симовић

Аутори фотографија Јелена Крунић-Славковић, Иван Бошковић и Иван Спасојевић