Вести

Поводом обележавања Дана сећања на невине жртве фашизма у краљевачкој библиотеци уприличено је представљање књиге Краљевачки круг црвеним, чији су приређивачи Слободан Кљакић и Милан Дачовић. Масовна одмазда над цивилним становништвом у Краљеву, представља ратни злочин против човечности које је починио Вермахт, регуларна немачка војска. А догађај који је остао упамћен као 14. октобар, заправо је, према аутентичним изворима, обухватао период од почетка октобра, од рација и затварања талаца у локомотивску халу, до извршења стрељања у данима од 15. до 20. октобра 1941. године. У програму су, поред приређивача, учествовали др Љубодраг П. Ристић и др Вера Рајовић. Историчар Ристић дао је приказ књиге посебно се осврнувши на поједине текстове садржане у њој, нарочито на опсежни интервју који су приређивачи урадили са др Кочом Јончићем 2013. године. Др Вера Рајовић о Краљевачком октобру говорила је са психолошког аспекта као некадашњи професор на Филозофском факултету Универзитета у Београду на Одсеку за психологију.

Приређивачи књиге, Милан Дачовић и Слободан Кљакић, говорили су о њеном настанку и дугогодишњем изучавању ове немерљиве трагедије у дугој повести нашег града. Они су истакли да је Краљевачки круг црвеним својеврсна споменица посвећена краљевачком октобру, али и борцима Кочи Јончићу, Павлу Јакшићу, Гојку Николишу и многим другим. Бирајући различите одломке из мемоарских и аутобиографских књига које за своју тематику имају краљевачки октобар и све оно што му је претходило и следило, намера приређивача била је да на једном месту прикупе сећања различитих учесника догађаја о којима се говори.

Глумац Миломир Недељковић употпунио је представљање књиге прочитавши део из поеме Плави лептир Ричарда Бернза, одломак из текста Покушај спасавања Драгана Драшковића, који говори о покушајима Владике Николаја Велимировића да спасе свој народ од стрељања, као и Химну краљевачког одреда из сећања Гојка Николиша.

Овај програм изазвао је велико интересовање краљевачке публике.

Аутор текста Ивана Хренко

Аутор фотографија Александар Димитријевић