Вести
Јуче је у нашој библиотеци организована пројекција филма Одавде може да почне свет аутора Јоване Миловановић и Omid-а Rezazadeh-а, који се у продукцији Алумнија Филолошког факултета у Београду појавио прошле године. Филм је својеврсна промоција не само пројекта Свет у Србији, већ и мултикултуралности, језичког богатства и шареноликости, позив на учење страних језика и упознавање различитих, често веома удаљених култура и традиција. Центар за српски језик као страни при Филолошком факултету Београдског универзитета постоји од 1986. године а већ 11 година на Авали се реализује пројекат у коме стипендисти из читавог света уче српски језик како би наставили школовање на неком од факултета у Србији.
Ученици краљевачких основних и срдњих школа су имали прилике да чују ауторе филма, искуства предавача и студената овог центра, као и да разговарају са Џулиом Багусем (Jullyo Bagus), Индонежанином који живи у Београду, учи српски језик и похађа мастер студије на овдашњем Факултету политичких наука.
Јована Миловановић је завршила филолошки смер у краљевачкој гимназији а потом дипломирала на Катедри за француски језик Филолошког факултета у Београду, на коме је и запослена као истраживач-приправник. Била је ово прилика и да актуелни гимназијалци, који су присуствовали програму у пратњи својих професора Маријане Радић и Сање Јелић, чују искуства некадашњих ђака који су наставили да се баве образовањем и филологијом али и промовисањем наше културе.
Програму су присуствовали и ученици Основне школе „IV краљевачки батаљон” са наставницом Марином Лончаревић. Реч је о школи која једина у нашем граду, већ годинама уназад (од 2018), организује двојезичну наставу. 
Аутор текста Ана Гвозденовић
Аутор фотографија Александар Раде Димитријевић