Вести
Народна библиотека „Стефан Првовенчани” представила је своју издавачку продукцију на управо завршеном 65. Међународном београдском сајму књига. Иако се као излагач поајвљује већ двадесетак година, ово је први пут да се краљевачка библиотека са својим издањима нашла у Хали 1, тачније на галеријском простору најпосећеније хале Београдског сајма. Током трајања Сајма, посетиоци су на нашем штанду могли да купе књиге које су знаком Повеље објављене у последње три године, као и нека ранија издања. Домаћини Повељиног штанда били су Верослав Стефановић, дугогодишњи секретар Редакције, и колегиница Славица Ћирковић.
Овај празник књиге осим по излагачкој делатности, а ове године је своја издања представило око 400 издавача, препознатљив је и по богатим пратећим садржајима и промотивним активностима. У четвртак 28. октобра, у Сали „Васко Попа” Народна библиотека „Стефан Првовенчани” је приредила два програма у оквиру којих је представила своју едицију. Један програм био је посвећен библиотекама Посед поетике и Поезија настаје. На њему су аутори и рецензенти представили нова Повељина издања из области књижевне теорије и есејистике. Професор емеритус Драган Стојановић је говорио о својој књизи Срећан случај, која је већ побудила пажњу књижевних критичара и познавалаца поезије; др Драган Хамовић је као један од рецензената говорио о књизи др Јане Алексић Метапоетичности: прилози проучавању песничке самосвести, а др Драгица Ужарева, која је и раније, под презименом Ивановић, објављивала у Повељи представила је своју књигу Аргонаути српске књижевности, посвећену темама Медитерана и љубави у делу Ивана В. Лалића, Јована Христића и Борислава Радовића.
Програм је модерирао гласвни и одговорни уредник Издавачке делатности краљевачке библиотеке Дејан Алексић.
Наредни програм био је посвећен нашој најзначајнијој едицији Поезија, данас и окупио је већину аутора који су ове године своје песничке збирке објавили у краљевачкој Повељи. Своје стихове казивали су: Дарко Даничић, Ненад Милошевић, Рајко Лукач, Бојана Стојановић Пантовић, Александра Батинић, Милуника Митровић, Бојан Марковић и Љубиша Симовић а о квалитетима њихове поезије и својим уредничким мотивима да баш те збирке буду објављене у Повељи говорили су уредници за поезију Дејан Алексић и Живорад Недељковић.
Аутор текста Ана Гвозденовић
Аутор фотографија Иван Спасојевић