Вести

Историјат српске поште и филателије, назив је програма уприличеног у краљевачкој Библиотеци, а детаље у вези са овом темом предочио је Горан Суша, члан Савеза филателиста Србије и Српског филателистичког клуба.

Поштанске марке својом визуелном пријемчивошћу, тематском разноврсношћу и мотивима који промовишу историју, културну историју, па тако и национални идентитет једне земље, привлачне су  колекционарима, а филателија је дисциплина захтевнија од пуког сакупљања маркица.

Горан Суша, који се филателијом бави готово пола века, краљевачкој публици указао је на саме почетке рада поште у Србији, а тако и на прве поштанске марке које су се појавиле у нашој земљи 1866. године. Реч је о новинским маркама на којима је грб  Кнежевине Србије, нацрт по предлогу Анастаса Јовановића.

Мотиви на поштанским маркама пратили су друштвене прилике у нашој земљи, па су посетиоци програма могли да виде маркице настале у важним историјским тренуцима и околностима у Србији.

Међутим, публика у краљевачкој Библиотеци била је у прилици да види и чује нешто више и о првој поштанској марки у свету, одштампаној 1840. године, а на којој се налазио портрет краљице Викторије.

Део богате колекције поштанских маркица Горана Суше био је доступан свима који су присуствовали програму о историји српске поште и филателије.

Аутор текста Тијана Качаревић