Вести

У Инђији су одржани 23. Сусрети библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића, које организује Народна библиотека Др Ђорђе Натошевић. На овом скупу, библиотекарка краљевачке библиотеке, Ивана Хренко, представила је Биобиблиографију Славка Стаменића, приређену у сарадњи с колегиницом Иваном Јаношевић из Библиотеке Влада Аксентијевић из Обреновца. Циљеви сусрета библиографа су афирмисање теорије, историје и праксе библиографије, као и указивање на место, улогу и значај библиографског рада са историјског, националног, културног и научног аспекта. Ауторке су истакле да библиографско истраживање стваралаштва Славка Стаменића припада категоријама персоналних, исцрпних, ретроспективних, завичајних и биобиблиографија и омогућава увид у различите области његовог деловања. Славко Стаменић је аутор кога и краљевачка и обреновачка библиотека сматрају завичајним писцем, у једном граду је рођен, а у другом је живео и почива. Оне су говориле и о садржини биобиблиографије коју чине биографија аутора и попис свих публикација, прилога у монографским и серијским публикацијама и електронским изворима за које је Славко Стаменић наведен као аутор, коаутор, приређивач или уредник, као и радова о његовом стваралаштву.

Награду Душан Панковић, која се традиционално додељује на Сусретима библиографа, добила је мр Душица Грбић из Библиотеке Матице српске за изузетна остварења у области српске библиографије.

У оквиру скупа одржана су и два програма посвећена сећању на два врсна библиотекара преминула током 2022. године, Мару Тодоровић и Дејана Вукићевића.

На скупу су учествовали библиотекари из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине.