Вести

У краљевачкој библиотеци уприличено је предстљавање књиге „Видиш ли да не видим” Емира Кустурице, филмског уметника светског реномеа, ерудите, ангажованог интелектуалца, који се, почев од 2010. године и објављивања свог првог романа „Смрт је непровјерена гласина”, ауторски испољава и у књижевности. Најновија Кустуричина књига, о којој се разговарало овом приликом, објављена је у престижном плавом колу Српске књижевне задруге, а одликује је жанровски хетерогено приповедање које обједињује документаристику, књижевну фикцију и есејистику. Носиоци радње су Петер Хандке, аустријски нобеловац, и Емир Кустурица, а окосницу збивања чини њихов сусрет и разговори на свечаности доделе Нобелове награде овом великану аустријске литературе. У преплету књижевно посредованих стварних догађаја и филмски развијене књижевне фикције раскошних симболичких значења, очитава се и друштвено-политичка стварност, деконструише бескрупулозност и лицемерје механизама на којима почива ововремени глобалистички друштевни конструкт, а у дубљим слојевима приповедања осветљавају се и поједина етичка питања попут правдољубивости, принципијелности и истинољубља.

О књизи „Видиш ли да не видим” надахнуто су говорили Желидраг Никчевић, публициста, књижевник и књижевни критичар, др Мирослав Перишић, директор Државног архива Србије, и Милан Ружић, књижевник. Никчевић је истакао Кустуричину изванредну даровитост да из безначајних ситница, захваљујући варварској енергији уметничког израза, развија богату приповедачку стварност. Ружић је посебно потцртао да је Кустурица успео да кроз уметност демонтира спектакл глобалистичког света, те да је лаким наративним ходом избегао политику као циљ ове књиге. На значењски парадигматичан наслов књиге, који је заснован на парадоксалном језичком поигравању, пажњу је скренуо др Перишић, указујући на апсурдну позицију савременог човека који никада није имао више могућности да гледа и никада мању способност да истински види.

У завршници вечери, пред многобројним Краљевчаним који су се окупили да искажу поштовање делу и мисли Емира Кустурице, овај великан филмске уметности говорио је о феноменима Бога, религије и уметности као непресушном инспиративном врелу које покреће његов свестрани стваралачки импулс. У осврту на личност и стваралаштво Петера Хандкеа којем је ову своју књигу посветио, Кустурица је истакао да је реч о аутентичној индивидуаланости вођеној принципима истине и правдољубље, па му стога, у савременом свету, највише пристаје симболичко поистовећивање са ходачем по жици изнад набујале Дрине, како га је у својој књизи и насликао.

Аутор текста Данка Спасојевић

Аутор фотографија Иван Спасојевић