Вести

Књига Радоја М. Јанковића „Тесла, Пупин и амерички Срби: из историје дијаспоре и цркве у Америци“, коју је приредила Даница Оташевић, а издала Гимназија у Чачку као четврту у оквиру едиције „Гимназијски источници“ представљена је краљевачкој читалачкој публици у четвртак, 1. децембра. Поред приређивача, о књизи је говорио др Владимир Димитријевић, уредник и рецензент издања.

Даница Оташевић се дуго и успешно бави историјом чачанског краја и његовим знаменитим људима, те је објавила три књиге из личне архиве Радоја М. Јанковића  – „У вихору октобарске револуције (1916–1918)” (2019), „Како је убијана Краљевина Југославија” (2021) и „Тесла, Пупин и амерички Срби“ (2022). Истакла је да Јанковићева архивска грађа, која се чува у Градској библиотеци „Владислав Петковић Диц“ у Чачку, представља право археолошко налазиште за научнике, јер осветљава непознате догађаје из периода прилагођавања српских грађана у туђој земљи. „Између корица ове књиге сабрана је обимна и веома разруђена грађа о Србима у расејању који су почетком двадесетог века пошли преко океана у потрагу за бољим животом. Неки су досањали своје снове и досегли највише кругове америчког света, одомаћили се у новој земљи, други су и даље волели домовину ‘као орао клисуру, славили славу да потврде да су још оно што су некада били, дизали у туђини своје црквице да одбране своју душу’. За прву генерацију досељеника то је била туђа држава, своју су носили у души и тражили је у организованој цркви која ће снагом и љубављу успорити американизацију њихове деце. Како је изграђена ‘заједничка кућа Српства’ у Америци, а Либертивил постао ‘исељеничка престоница српског народа’, како су Срби разапети између колевке и гроба преболели растанак од прошлог живота и предака, даје одговор ова хроника склопљена на основу артефаката из богате личне архиве генералног конзула Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца у Чикагу (1926–1929) и Краљевине Југославује у Њујорку (1929–1936) Радоја М. Јанковића”, рекла је Даница Оташевић.

Др Владимир Димитријевић похвалио је и препоручио трудољубиви подухват Данице Оташевић да на светлост дана изнесе истину о животу и делу Радоја Јанковића, ученика Гимназије у Чачку, официра Краљевине Србије, дипломате Краљевине Југославије, Дисовог школског друга и старог свата на његовом венчању, човека силног узмаха и непорецивих дела који је, као родољуб и антикомуниста, донедавно био заборављен у својој земљи и завичају.

Текст: Катарина Јаблановић

Фотографије: Иван Спасојевић