Вести
У петак 16. децембра, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани”, разговарали смо о причама нашег суграђанина, професора српског језика и књижевности у краљевачкој Економској школи, Жарка Милојчевића. Жарко је своје приче штампао само као ауторско издање у неколико примерака и могло би се рећи да је у питању својеврсни пилот-пројекат који тек очекује потпуну реализацију у виду књиге. Као што се из наслова може закључити, обједињујућа тема Милојчевићевих прича јесте смрт а оно што аутора суштински занима јесте однос друштва према умрлима. Преиспитујући став оних који су остали према индивидуалним и колективним страдањима (живих према мртвима), аутор не бежи од ангажованог и критичког тона а његова проза је често на граници бурлеске и раблеовског хумора. Сколон окретњу перспектива, замени места и поигравању са оним што је високо/ниско, овде/тамо, што је оличено у супротстављању нас и „њих”
У разговору о овим прозним записима, који су веома блиски колумни, али у којима има и фикцијске надоградње, учествовали су Ален Кнежевић, Ана Гвозденовић и аутор.
У музичком делу програма наступили су Саша Филиповић Фићо и Јелена Томанић. Програм је окупио велики број Краљевчана и Жаркових ученика, заинтересованих да чују нови глас на краљевачкој књижевној сцени.
Аутор текста Ана Гвозденовић
Аутор фотографија Андреј Анђиђ