Вести

Ове године у оквиру Библиотеке Поезија настаје краљевачка Повеља је објавила књигу проф. емеритуса Драгана Стојановића Срећан случај. Реч је о књизи есеја и аутопоетичких текстова, у којима професор Стојановић промишља о питањима уметничког стварања, посебно поезије, тумачења и вредновања песничког дела, а претежан део књиге посвећен је песмама Готфрида Бена обједињеним под насловом Morgue.

Kaко је недавно у Вечерњим новостима записала књижевна критичарка Слађана Илић књига Срећан случај професора Стојановића представља својеврстан празник културе, а читајући је, као и друге књиге овог аутора, ми покрећемо своју целокупну културну меморију. У њој се професор Стојановић истовремено показује и као високоосетљиво песничко биће али и као изузетан научник.
Између осталог, професор у овој књизи бележи да „Поезија, када смо је заиста прочитали, када смо заиста припремљени да је прочитамо и стекли неопходну осетљивост и оштрину слуха и духа, да би до нас допрла, постаје наш трајни посед. Он нас обликује, готово бих рекао: на специфичан начин негује; у сваком случају шири наше биће… Поезија је трајан отпор муци духу и таштини овог света, па колико успешан – толико”.
Објављивање књиге Срећан случај био је повод да професора Драгана Стојановића угостимо у краљевачкој библиотеци а бројној публици (међу којом су били и краљевачки средњошколци) професор је овом приликом говорио о проблему савести у роману Злочин и казна Ф. М. Достојевског.