Вести

У понедељак, 13. фебруара, уприличено је представљање књиге „Магични свет дечјег шаха: Приручник за све који желе да представе деци шах”, аутора Бранислава Француског, Милутина Матијашевића и Ирене Дубак. У програму су, поред аутора Бранислава Француског, учествовали др Вера Рајовић, пензионисани професор Филозофског факултета у Београду, Одсека за психологију и Дејан Антић, шаховски велемајстор и вишеструки државни првак.

Бранислав Француски (1956–) рођен је у Београду, где је завршио Филозофски факултет, смер Школска и предшколска педагогија. Педагошки рад у шаху започео је у Београду, да би га наставио у Њујорку, где је децу учио шах близу 30 годинa. Има звање ФИДЕ инструктора. Аутор је на основу властитог искуства подробно говорио о методама рада се децом, истичући важност позитивне мотивације, препознавања индивидуалних способности детета, разумевања дечјег стања и расположења, штетност огранизовања турнира којима је циљ само трка за резултатима… Закључио је да је циљ подучавања шаху постизање баланса интелектуалног и емоционалног дела личности.

Др Вера Рајовић препоручила је најпре приручник јер је методички врло добро постављен, у њему су теоријски оквир, представљен на почетку и вежбе, упутства и практична решења, изложени касније, усаглашени. Шах је користан за развој интелигенције, мотивације, саморегулације, критичког мишљења, њиме се чак постиже контрола хиперактивности код деце – нагласила је.

У другом делу програма сви заинтересовани Краљевчани имали су прилику да покажу своју шаховску вештину у симултаној партији са Дејаном Антићем,  шампионом и шаховским тренером, што је одушевљено прихватио велики број деце различитог узраста, иначе полазника шаховских секција при школама или чланова Шаховског клуба „Слога”.

Текст: Катарина Јаблановић

Фотографије: Иван Спaсојевић