Вести
Награда „Меша Селимовић” за најбољу књигу на српском језику, коју 35. пут додељују Вечерње новости, припала је песничкој збирци Небојше Лапчевића Филателист, чији је издавач Народна библиотека „Стефан Првовенчани” из Краљева. У поговору ове књиге др Јана Алекић каже да пеничка књига Филателист „обједињује свеколико путописно искуство и осмишљава место човекове егзистенције на све разуђенијој мапи света, чије су границе, међутим, све суженије и досежније” те да су у ауторовој поетској визији спојене „жижне тачке, центри културе и цивилизације, дубоко усађени у нашу културну свест”.
У гласању великог жирија, педесет троје књижевних критичара, теоретичара, историчара књижевности, професора универзитета, Књига Небојше Лапчевића је освојила 15 гласова а на другом месту нашла се прозна књига Драгана Хамовића Род ораха (СКЗ).
Небојша Лапчевић је рођен 1966. године у Крушевцу, где и данас живи и ствара. Пише поезију, прозу, драме, књиге за децу, а његова збирка Берачи полена објављена је 2019. такође у издању Повеље.
Међу члановима „Мешиног” жирија била је и наша колегиница Ана Гвозденовић.
Аутор текста Ана Гвозденовић
Аутор фотографије Сава Радовановић/ТАНЈУГ