Вести
Уверени да је поезија место где се језик једног народа најбоље негује и чува, поводом Међународног дана матерњег језика, 21. фебруара, организовали смо представљање Сабраних дела Бранка Миљковића, заједничког издавачког подухвата Нишког културног центра, Филозофског факултета у Нишу, Града Ниша, нишког Народног музеја и Народне библиотеке „Стеван Сремац”.
О новом издању Миљковићевих сабраних дела, која се појављују пола века након првог издања (Градина, 1972) у краљевачкој библиотеци су говорили проф. др Горан Максимовић (Филозофски факултет у Нишу) и Горан Станковић (НКЦ).
Професор Максимовић је провео присутне кроз шест томова овог издања са посебним освртом на изазове са којима су се сусретали приређивачи, док је Горан Станковић говорио о феномену Бранка Миљковића и његовом присуству у сфери јавног живота (музика, филм, политика, свакодневни говор…).
Овом приликом наша библиотека је на поклон добила и вредна издања: Нишки културни центар даривао је нашој установи Сабрана дела Бранка Миљковића а проф. Горан Максимовић недостајуће бројеве часописа Philologia Mediana, те своја ауторска и уредничка дела.
Програму је присуствовао и велики број краљевачких средњошколаца, на чему захвуљујемо професоркама Весни Лужњанин, Наташи Распоповић и Славици Лекић.
Аутор текста Ана Гвозденовић
Аутор фотографија Иван Спасојевић