Некатегоризовано

Четвртак, 2. март 2023. године, у 19 часова

 У четвртак, 2. марта 2023. године, у 19 часова, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ Краљево биће представљена књига „Унутрашње море“ Данице Вукућевић, добитнице НИН-ове награде за роман године 2022. Учествују: Даница Вукићевић, аутор, др Милена Ђорђијевић, књижевни критичар и члан жирија за доделу награде, и Реља Дражић, издавач и уредник.

Даница Вукићевић рођена је 1959. године у Ваљеву. Основну школу, IX Гимназију, Филолошки факултет (одсек Општа књижевност и теорија књижевности), као и Женске студије завршила је у Београду. Пише поезију, прозу, есеје и књижевну критику. Заступљена је у часописима и антологијама. Живи у Београду. Добитница је награда: ProFemina, „Биљана Јовановић”, „Милица Стојадиновић Српкиња”, „Кондир Косовке девојке” и  НИН-ова награда за роман године 2022.

„Роман Данице Вукићевић УНУТРАШЊЕ МОРЕ, формално инвентиван, преиспитује проблеме егзистенције од приватне до друштвено-политичке равни, од материјалности свакодневице до кључних унутарњих драма појединаца у савременом свету. Језичком суптилношћу и силовитошћу, Даница Вукићевић трансформише фрагментарни начин писања у целовиту романескну слику света.” (Из образложења жирија).

 

Петак, 3. март 2023. године, 13 часова

 Народна библиотека „Стефан Првовенчани” Краљево у петак, 3. марта 2023. године у 13 часова организује представљање књига „Сољење речи” Милоша Милишића и „Шта ћу сутра” Мирољуба Дугалића. Учествују: Милош Милишић, Мирољуб Дугалић, Дејан Алексић, Зоран Николић, Вукман Ракочевић и Биљана Константиновић.

Милош Милишић (1958 – ) рођен је и живи у Краљеву. Објавио је књиге песма: „Восак, поморанџе”, „Јуда у Србији”, „Црни петак”, „Огњена река Михаила Астрапе”, „Украдена ватра”, „Наследна болест”, „Спокој краја” и „Зајмљени дани”. Пише и књиге за децу: „Распоред удварања” и „Крај пруге кућа од дуге”. Приредио је књиге „Анђео са Грдичке косе”, „Место печата” (са Дејаном Алексићем и Живорадом Недељковићем) и монографију „Наше место”. Добитник је највиших градских признања из области културе, међу којима су Новембарска награда Културно-просветне заједнице и Октобарска награда Града Краљева. Један је од оснивача краљевачког Књижевног клуба и Жичког духовног сабор Преображење.

„Сољење речи” је збирка песама за одрасле објављена крајем 2022. године са издавачким знаком краљевачке библиотеке као 168. књига у оквиру Повељине Библиотеке Поезија, данас.

Мирољуб Дугалић (1955 – ) рођен је у Бреснику код Краљева, живи и ради у Краљеву. Дипломирао је на Факултету политичких наука у Београду и новинарску каријеру започео у листу Фабрике вагона „Наша фабрика”, а наставио је у „Ибарским новостима”  и дневном листу „Политика”, чији је дописник из Краљева. Сарађује и са више других дневних листова и недељника. Добитник је бројних признања међу којима је награда „Ђоко Вјештица”, коју додељује Удружење новинара Србије, а од града Краљева добио је Октобарску награду и Признање заслужног грађанина.

„Шта ћу сутра” је књига у којој су сабрани новински записи о Краљеву, људима и догађајима, објављени у „Политици” у протекле три деценије. Објављена је 2022. године  као 25. књига Библиотеке Словар у оквиру издавачке продукције Књижевног клуба Краљево.

 

Уторак, 7. март 2023. године, 19 часова

 У уторак, 7. марта 2023. године, у 19 часова, у Народној библиотеци биће приређено предавање Ксеније Мијатовић, дипломираног психолога и психотерапеута, на тему „Перфекционизам и друге психолошке препреке на путу до осећаја задовољства сопственим животом”. Овим предавањем биће отворена тема перфекционистичког обрасца понашања и других когнитивних дисторзија попут немогућности успостављања граница, потискивања сопствених емоција, тежње да се испуне очекивања других, поређења са другима, враћања у прошлост и огорчености због прошлих лоших искустава и друге препреке које нас спутавају да испунимо пуни капацитет своје личности и достигнемо осећај задовољства властитим животом.

 

Четвртак, 9. март 2023. године, 13 часова

 Народна библиотека „Стефан Првовенчани” Краљево у четвртак, 9. марта 2023. године у 13 часова организује представљање Издавачке делатности Библиотеке „Браћа Настасијевић” Горњи Милановац. Учествују Нада Вељић, директор, Дејан Ацовић, уредник и Лука Стојановић, филозоф.

Библиотека „Браћа Настасијевић” из Горњег Милановца је општинска јавна библиотека која у својој средини има базичну улогу у култури, те поред основне делатности, негује и културно-пропагандну и издавачку делатност и организује манифестацију „Дани Настасијевића”. Издавачка делатност заснива се на афирмацији завичајних стваралаца и редовном објављивању годишњака „Слово Ћирилово”. Репринт издања књига из Завичајног фонда, неколико десетина наслова белетристике, више зборника радова са научних скупова у организацији Библиотеке (о Момчилу Настасијевићу, Тадији Костићу) чине окосницу издавачке продукције. Годишњак „Слово Ћирилово” је гласило установе где се објављују текстови који се односе на њен рад у протеклих годину дана, али доноси и стручне текстове из области културе и уметности.

 

Уторак, 14. март 2023. године, 12 часова

 Народна библиотека „Стефан Првовенчани” Краљево у уторак, 14. марта 2023. године у 12 часова организује представљање књиге „Каљави коњ” Весне Алексић. Учествује Весна Алексић, ауторка.

Весна Алексић (1958 – ) је стручни сарадник у предшколској установи у Обреновцу. Пише приче, песме и романе, углавном за децу и младе. Добитница је бројних награда, међу којима су награда Матице српске за најбољи роман за младе 1999. године, Змајева награда, „Сигридруг”, „Плави чуперак” и „Гордана Брајовић”.

„Каљави коњ: приче из словенске митологије” је збирка прича са тематиком из свакодневног живота старих Словена. Маштовито реконструисани свет открива нам веровања наших предака, њихове страхове и проблеме свакодневног живота. Свакој причи претходи теоријско објашњење о месту одређеног божанства у словенском митолошком систему. Сваки месец у години имао је своје божанство тако да ова збирка садржи дванаест прича – свака посвећена једном месецу и једном божанству.

 

Четвртак, 16. март 2023. године, 18 часова

 Народна библиотека „Стефан Првовенчани” Краљево у четвртак, 16. марта 2023. године у 18 часова организује предавање „Жене у средњем веку”. Учествује др Драгољуб Даниловић, историчар.

Др Драгољуб Даниловић (1964 – ) рођен је и живи у Краљеву. Професор је историје у Гимназији Краљево, докторску дисертацију „Жичка епархија у средњем веку” одбранио је 2014. године на Филозофском факултету у Београду. Аутор је монографије „Манастир Жича: центар Архиепископије, Епархије и сабора у средњем веку”, коаутор књига „Жичка епархија: осам векова светосавског континуитета: историја, манастири, цркве” (са Горданом Гаврић), „Основна школа IV краљевачки батаљон, традиција кроз векове” (са Славољубом Васојевићем) и „Краљево у окупираној Србији: (1915 – 1918)” (са Маријом Карапанџић).

На предавању ће бити речи о истакнутим женама српског средњег века – од велике жупанице Ане (Свете Анастасије) до деспотице Ангелине Бранковић (Свете Ангелине), како би се ставио нагласак на улогу жене, мајке, супруге, владарке, књижевнице, монахиње и ктиторке. О историји средњег века присутни су многи стереотипи и предрасуде, због чега је потребно и важно да правилно читамо историјске изворе.

 

Уторак, 21. март 2023. године, 14 часова

 У уторак, 21. марта 2023. године, у 14 часова, поводом Светског дана поезије, издавачка делатност краљевачке библиотеке позната под именом „Повеља” представиће свој историјат и делатност у Шумарској школи у Краљеву. Краљевачка „Повеља” спада у ред најугледнијих издавача савремене поезије у нашој земљи, па је због тога описивана као „мали издавач великог значаја”.

 

Среда, 29. март 2023. године, 9 – 16 часова

 У среду, 29. марта 2023. године, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ Краљево биће одржана Градска смотра рецитатора под називом „Песниче народа мог”, у организацији ОШ „Драган Маринковић” Адрани. У такмичењу учествују ученици основних и средњих школа са подручја Града Краљева. Овим окупљањем око лепе песничке речи негује се љубав према поезији као најсавршенијем облику књижевног израза, као и изражајност говора.

 

Петак, 31. март 2023. године, 13 часова

Народна библиотека „Стефан Првовенчани” Краљево у петак, 21. марта 2023. године у 13 часова организује представљање издавачке куће „Јети”. Учествују Марија Спасић, преводилац, и Драгана Барјактаревић, илустратор.

Издаваштвo „Јети” је нова и мала издавачка кућа из Београда која припрема занимљива издања за најмлађе читаоце. Маскота Јети, представља себе и своју кућу следећим речима: „Ciao! Hello! Здраво! Ја сам Јети, планински човечуљак, за пријатеље Јетичуљак! Долазим са најмиришљавијег места у пролеће, а најбељег у зиму. По природи сам штребер, па сам отишао са своје вољене планине како бих научио енглески и италијански језик, те могао што више да читам. А пошто волим и кад неко други чита, почео сам да преводим и стварам најчаробније књиге – мелем за очи и душу. Мали сам, али полако растем и са својим вољеним помоћницама направићу још много књига које ћете волети.”