ВестиНекатегоризовано

У петак, трећег марта, пред бројним Краљевчанима, представницима Града, цркве, љубитељима писане речи, сарадницима и пријатељима, уприличено је представљање две нове књиге краљевачких аутора – „Сољење речи” Милоша Милишића и „Шта ћу сутра” Мирољуба Дугалића.

Милош Милишић (1958–) рођен је и живи у Краљеву. Објавио је књиге песама: „Восак, поморанџе”, „Јуда у Србији”, „Црни петак”, „Огњена река Михаила Астрапе”, „Украдена ватра”, „Наследна болест”, „Спокој краја”, „Зајмљени дани“, као и збирке за децу: „Распоред удварања” и „Крај пруге кућа од дуге”. Приредио је књиге „Анђео са Грдичке косе”, „Место печата” (са Дејаном Алексићем и Живорадом Недељковићем) и монографију „Наше место”. Добитник је највиших градских признања из области културе. Један је од оснивача краљевачког Књижевног клуба и Жичког духовног сабор Преображење.

„Сољење речи” је збирка песама за одрасле објављена концем 2022. године са издавачким знаком краљевачке библиотеке као 168. књига у оквиру едиције Повеља библиотеке Поезија, данас. Говорећи о књизи, Дејан Алексић, уредник издања, истакао је: „Два су комплементарна тематска поља у песничком свету Милоша Милишића. Једно се заснива на јасној свести о значају наслеђа и дубоких слојева културног памћења, на поглед окренут ка прошлом које, како би Матић рекао, дуго траје, а друго почива на личној, исповедној лирици која ненаметњиво проговара о зебњи појединца над неретко узнемирујућим стварносним приликама. Посебно ваља истаћи да се ова два плана/поља повремено додирују и преплићу, што резултира у неким од Милишићевих најбољих песама.”

Мирољуб Дугалић (1955–) рођен је у Бреснику код Краљева, живи и ради у Краљеву. Дипломирао је на Факултету политичких наука у Београду и новинарску каријеру започео у листу Фабрике вагона „Наша фабрика”. Наставио је у „Ибарским новостима“ и у дневном листу „Политика“, чији је дописник из Краљева. Сарађује и са више других дневних листова и недељника. Добитник је бројних признања.

„Шта ћу сутра” је књига у којој су сабрани новински записи о Краљеву, људима и догађајима, објављени у „Политици” у протекле три деценије. Објављена је 2022. године  као 25. књига библиотеке Словар у оквиру издавачке продукције Књижевног клуба Краљево.

Покушавши да одговори на изазовно питање „За кога пишу новинари?”, Зоран Николић, новинар из Краљева, имајући у виду Дугалићево стваралаштво закључио је: „Али једно знам – Мирољуб Мишо Дугалић се, готово четири деценије, трудио да пише највише за оног, како то неки воле да кажу, обичног човека и о таквом човеку, о чему, на свој начин, сведочи свака од ових његових тридесет пет укоричених прича. Пишући о таквим људима, Мишо је ту, у професионалном смислу, најближи идеалима истине и правде. Зато је он добар и цењен новинар коме се и данас ти обични мали људи обраћају верујући у моћ и утицај његовог записа. А док је те вере обичног, малог човека у моћ и утицај новинара, биће и новинарства.”

Глумица Биљана Константиновић казивала је песме из збирке „Сољење речи”, неколико прича из књиге „Шта ћу сутра?” читали су Марина Дугалић и Миломир Недељковић, док је уметнички доживљај употпуњен музичким нумерама уз гитару у извођењу Жељка Дамјановића.

Текст: Катарина Јаблановић

Фотографије: Наташа Антонијевић