Некатегоризовано

Народна библиотека „Стефан Првовенчани” Краљево у четвртак, 16. марта 2023. године у 18 часова организује предавање „Жене у средњем веку”. Учествује др Драгољуб Даниловић, историчар.

Др Драгољуб Даниловић (1964 – ) рођен је и живи у Краљеву. Професор је историје у Гимназији Краљево, докторску дисертацију „Жичка епархија у средњем веку” одбранио је 2014. године на Филозофском факултету у Београду. Аутор је монографије „Манастир Жича: центар Архиепископије, Епархије и сабора у средњем веку”, коаутор књига „Жичка епархија: осам векова светосавског континуитета: историја, манастири, цркве” (са Горданом Гаврић), „Основна школа IV краљевачки батаљон, традиција кроз векове” (са Славољубом Васојевићем) и „Краљево у окупираној Србији: (1915 – 1918)” (са Маријом Карапанџић).

На предавању ће бити речи о истакнутим женама српског средњег века – од велике жупанице Ане (Свете Анастасије) до деспотице Ангелине Бранковић (Свете Ангелине), како би се ставио нагласак на улогу жене, мајке, супруге, владарке, књижевнице, монахиње и ктиторке. О историји средњег века присутни су многи стереотипи и предрасуде, због чега је потребно и важно да правилно читамо историјске изворе.