Вести

Шумарска школа Краљево и Народна библиотека „Стефан Првовенчани” приредили су програм посвећен Светском дану поезије, као и Светском дану шума, који се традиционално обележавају истог датума, 21. марта. У овом веома занимљивом и садржајном програму ученици Шумарске школе истакли су значај и важност очувања шумских екосистема, али и указали на вредност поезије као једном од могућих начина да појединац преиспита и потврди свој идентитет. Такође, истакнуто је да су шуме и природа једна од исконских тема уметности и поезије. Музичко-сценски наступ употпунили су чланови рецитаторско-драмске секције одрецитовавши неке од најлепших стихова класика српске и светске књижевности, као и ученици хорске секције који су отпевали неколико познатих поп нумера. Организатор целокупног програма била је Славица Лекић, професор српског језика у Шумарској школи, а присутнима се обратио и координатор наставе, Горан Бијанић, инжењер шумарства.

У складу са начелима празника посвећеног поезији, у оквиру програма, представљена је и Издавачка делатност краљевачке библиотеке, која заузима значајно место међу издавачима песничких књига на српској књижевној сцени. О историјату и дигитализацији часописа „Повеља”, који континуирано излази већ више од пола века, говорила је Ивана Хренко.

Дејан Алексић, главни и одговорни уредник Издавачке делатности краљевачке библиотеке, у разговору са ученицима Шумарске школе истакао је да је песничка публика малобројна и најчешће етикетирана, али да су баш зато читаоци поезије највреднији. Поезија је медиј који од читаоца тражи једну врсту посвећености, самосталности и образовања како би могао да разуме интертекстуалне везе које она гради са књижевним наслеђем и културом уопште. Алексић је, између осталог, ученике подсетио и на великог америчког песника, српског порекла, Чарлса Симића прочитавши његову песму „Мој замор од епских пропорција”, правећи уједно иронијски отклон према књижевним жанровима јер управо су дуже наративне форме данас много популарније и читаније од поезије.

Аутор текста Ивана Хренко

Аутор фотографија Младен Томовић