Некатегоризовано

Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево у уторак, 4. априла 2023. године са почетком у 13 часова организује представљање пројекта „Каталог библиотека фрушкогорских манастира” и отварање изложбе „Рукописна књига у библиотекама фрушкогорских манастира”. Учествују: мр Гордана Ђилас, библиотекар саветник, Библиотека Матице српске, мр Душица Грбић, библиотекар саветник, Библиотека Матице српске, Дубравка Симовић, библиотекар саветник, Београд и Весна Петровић, библиотекар саветник, Сремска Митровица.

Пројекат „Каталог библиотека фрушкогорских манастира”, ауторке Весне Петровић, библиотекара саветника из Сремске Митровице, покренут је 2009. године под окриљем Српске читаонице у Иригу, са благословом владике сремског Василија. Циљ овог пројекта јесте оснивање библиотека у фрушкогорским манастирима, потом каталошка и електронска обрада књига, те њихова заштита и објављивање каталога. Део пројекта јесте и организовање стручног скупа који прати објављивање зборника радова.

Као резултат пројекта проистекла је објава три каталога, као и поставка изложбе „Рукописна књига у библиотекама фрушкогорских манастира”. Њу чине 23 рукописа из пет манастира: Беочина, Гргетега, Крушедола, Мале Ремете и Новог Хопова, а датирају из времена од XIV до XIX века. Рукописе су писали Епископ Марко, Хростофор Рачанин, Многогрешни Павле, Ђакон Ратко, Јерођакон Јефрем Поповић, архимандрит манастира Хопова, Захарија Миливојевић и Василије Недељковић. Рукописи имају велику културно-историјску вредност и сведоче о времену настанка, писарским седиштима, ктиторима и кретању и судбини књиге, а посебно су значајни: Пролог стиховни за мај, јуни, јули и август епископа Марка Пећког из 1399. године, у литератури познат под насловом Минеј за јуни, јули и август, и Минеј за август из 1684. године Христофора Рачанина. Ауторке изложбе и каталога су Весна Петровић и Дубравка Симовић, а пројекат се реализује под окриљем Српске читаонице у Иригу, уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, информисање и односе с верским заједницама Војводине.