Некатегоризовано

Понедељак, 3. априла 2023. године, 12 часова

 Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево у понедељак, 3. априла 2023. године са почетком у 12 часова организује стручно предавање за библиотекаре „Прилагођавање данашњици – културна дипломатија, иновативне технике и библиотекарство”. Предавач је Беба Станковић, библиотекар саветник (Народна библиотека Србије).

Предавање се базира на приступу библиотекарству као хибридном начину пословања у радикално промењеном дискурсу улоге наше професије последњих деценија. Више но икада раније, парадигма библиотекарства као једне од базичних културно-информационих професија, мењала се убрзано и унапређивала своје начине функционисања. Са разноликим начинима комуникације који се константно усавршавају, разноликим колекцијама, компјутеризованим системима, дигитализацијом и употребом мултимедија, библиотеке постају и јесу водеће информационе установе. Предавач ће покушати да пружи одговоре на бројна питања: Захтеви су све сложенији, како их решавати?  Како квалитетно обављати посао који у самом старту морате да организујете тако да сваки од стручних радника буде осопособљен за најмање неколико области? Како бити квалитетан у конкуренцији са актуелним „брзим” видовима технолошке забаве?

 

Уторак, 4. април 2023. године, 13 часова

Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево у уторак, 4. априла 2023. године са почетком у 13 часова организује представљање пројекта „Каталог библиотека фрушкогорских манастира” и отварање изложбе „Рукописна књига у библиотекама фрушкогорских манастира”. Учествују: мр Гордана Ђилас, библиотекар саветник, Библиотека Матице српске, мр Душица Грбић, библиотекар саветник, Библиотека Матице српске, Дубравка Симовић, библиотекар саветник, Београд и Весна Петровић, библиотекар саветник, Сремска Митровица.

Пројекат „Каталог библиотека фрушкогорских манастира”, ауторке Весне Петровић, библиотекара саветника из Сремске Митровице, покренут је 2009. године под окриљем Српске читаонице у Иригу, са благословом владике сремског Василија. Циљ овог пројекта јесте оснивање библиотека у фрушкогорским манастирима, потом каталошка и електронска обрада књига, те њихова заштита и објављивање каталога. Део пројекта јесте и организовање стручног скупа који прати објављивање зборника радова.

Као резултат пројекта проистекла је објава три каталога, као и поставка изложбе „Рукописна књига у библиотекама фрушкогорских манастира”. Њу чине 23 рукописа из пет манастира: Беочина, Гргетега, Крушедола, Мале Ремете и Новог Хопова, а датирају из времена од XIV до XIX века. Рукописе су писали Епископ Марко, Хростофор Рачанин, Многогрешни Павле, Ђакон Ратко, Јерођакон Јефрем Поповић, архимандрит манастира Хопова, Захарија Миливојевић и Василије Недељковић. Рукописи имају велику културно-историјску вредност и сведоче о времену настанка, писарским седиштима, ктиторима и кретању и судбини књиге, а посебно су значајни: Пролог стиховни за мај, јуни, јули и август епископа Марка Пећког из 1399. године, у литератури познат под насловом Минеј за јуни, јули и август, и Минеј за август из 1684. године Христофора Рачанина. Ауторке изложбе и каталога су Весна Петровић и Дубравка Симовић, а пројекат се реализује под окриљем Српске читаонице у Иригу, уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, информисање и односе с верским заједницама Војводине.

 

Среда, 5. април 2023. године, 12 часова

Народна библиотека „Стефан Првовенчани” Краљево у среду, 5. априла 2023. године са почетком у 12 часова приређује програм „Благо нама са књигама” – представљање стваралаштва Бранка Стевановића.

Бранко Стевановић (1966–) пише за децу и одрасле. Бави се и приређивачким и преводилачким радом. Добитник је бројних признања у области књижевности за децу. Написао је књиге за одрасле: „Трајања” (песме, 1986); „Никола Врана и голубови” (мини приче, 1990); „Врло друштвена игра” (песме, 1994); „Употреба детета” (песме, 2000). Аутор је књига за децу: „Зоолошка песмарица” (песме, 1996, 2007); „Прича о принцу јединцу” (бајка за извођење, 2004); „Лепо ти кажем” (песме и приче, 2007); „Ето тако” (песме и приче, 2007); „Кад сам био зец” (аутобиографска проза, 2010); „Овако је то било” (приче, 2010, 2016); „Авантуре Краљевића Марка” (песме, 2011, 2016, 2018); „Позориштанције” (три драмска текста, 2013); „Строго поверљива књига” (песме 2019); и сликовница: „Фока из потока” (2008); „Када се лаву замрси грива” (2008); „Наглавачке” (2009) и „Врабац Тужибабац” (2019).

Добитник је, између осталих, награда: Дечја књига године 52. Међународног београдског сајма књига; Змајев песнички штап 53. Змајевих дечјих игара; Награда Невен Пријатеља деце Србије; Сребрно Гашино перо 23. Фестивала хумора за децу у Лазаревцу; Књижевна награда Момчило Тешић; Прва награда дечјег читалачког жирија Доситејево перо; Награда 57. Змајевих дечјих игара за изузетан стваралачки допринос савременом изразу у књижевности за децу и др.

 

Петак, 7. април 2023. године, 12.00 часова

 Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево у петак, 7. априла 2023. године са почетком у 12.15 часова организује завршну радионицу „Књигу стварамо, досаду смарамо”. Учествују: Јелена Андрић, водитељ и деца, полазници радионице.

На Дечјем одељењу краљевачке библиотеке октобра 2020. године отпочела је са радом читалачко-цртачка радионица „Књигу стварамо, досаду смарамо”. Радионица је креативног карактера и намењена је била деци узраста од четири до шест година. Циљ радионице био је да код деце пробуди љубав према књизи, да буду мотивисана да обогате свој речник и развијају машту. Инспирација за радионичаре била је едиција „Човечуљци”, издавачке куће Лагуна. Своје идеје полазници су пренели на папир цртајући ликове и ситуације од којих је састављена јединствена књига названа „Другарево”. Водитељ радионице је библиотекарка Јелена Андрић, техничку подршку пружио је књиговезац Адам Стефановић, док је припрему за штампу књиге урадила Јелена Крунић Славковић.

Завршна радионица „Књигу стварамо, досаду смарамо” прилика је да се шира публика упозна са њеним резултатом – књигом „Другарево: другари у незаборавној авантури”.

 

Петак, 7. април 2023. године, 18 часова

Народна библиотека „Стефан Првовенчани” Краљево у петак, 7. априла 2023. године, у 18 часова, поводом Светског дана здравља приређује предавање „Како живети са дијабетесом”. Дијабетес је озбиљно доживотно стање оболелих, које је водећи узрочник смрти у Србији. Број оболелих од дијабетеса у нашој земљи је око 770.000. О томе како живети са дијабетесом и држати га под контролом говориће др мед. Славица Милошевић, интерниста – ендокринолог.

 

Понедељак, 10. април 2023. године, 12 часова

У Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” Краљево, поводом предстојећег Васкрса, у понедељак, 10. априла 2023. године, у 12 часова биће приређено отварање изложбе „Радост рађања” у оквиру традиционалног Дечјег васкршњег сајма. Изложбеном поставком ће бити приказани ликовни и други креативни радови деце предшколског и основношколског узраста са подручја Краљева, инспирисани најрадоснијим хришћанским празником.

Изложба ће бити отворена за посетиоце од 10. до 28. априла 2023. године.

 

Среда, 12. април 2023. године, 18 часова

Народна библиотека „Стефан Првовенчани” Краљево у среду, 12. априла 2023. године са почетком у 18 часова организује представљање романа „Трн у пети” Ивана Новчића. Учествују: др Светлана Шеатовић Димитријевић и Иван Новчић, аутор.

Иван Новчић (1972–) живи и ради у Краљеву. Главни је и одговорни уредник „Поетикум издаваштва”. Објавио је осам збирки поезије: „Ампутација душе” (2003), „Шифарник страдања” (2008), „После потопа” (2018), „Галиција и друге шуме” (2019), „Песме о кавезу” (2020), „Кајафин избор” (2021), „Јауди племена мог” (2021), „Бестијаријум” (2022), „Фантазма” (2022); књигу изабраних песама: „Љубав у Халдерну” (2021) ; збирку прича „Срем и Суматра“ (2017) и роман „Трн у пети” (2022); бави се и есејистиком: „Емир Кустурица: поетика порицања смрти” (2016, 2020) и „Доњи ракурс” (2021).

Добитник је низа награда за песничко стваралаштво: „Тома Радосављевић” (2015), „Србољуб Митић” (2019), „Гордана Тодоровић” и „Стојан Степановић” (2021), награде конкурса Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори (2022).

Роман „Трн у пети” објављен је 2022. године под окриљем издавачке куће „Завод за уџбенике и наставна средства” а. д. Источно Ново Сарајево. Награђен је Златном совом за најбољи необјављени роман на истоименом наградном конкурсу 2021. године. Др Светлана Шеатовић Димитријевић, чланица жирија, оцењујући роман, каже да „приповедач има дубоко лично искуство које уме да измести мало из тог свог искуства и да објективизује слику. Са друге стране носи сву ону трауму коју имају, нажалост, већ вековима сви они који су се жртвовали за наше државе, дакле статус ратника и ратних војних инвалида и тај бол који је у све то ушао свим срцем, а касније остао на маргини друштва, јесте питање о коме треба да расправља друштвена и национална заједница.”

 

Среда, 19. април 2023. године, 12 часова

 Поводом Имендана Града Краљева Народна библиотека „Стефан Првовенчани” Краљево и Завод за заштиту споменика културе Краљево у среду, 19. априла 2023. године са почетком у 12 часова на Тргу Јована Сарића организује отварање изложбе „Аџића кућа, споменик културе”, ауторки мр Катарине Грујовић Брковић, мр Ане Гвозденовић и Иване Хренко.

Кућа Зорке Аџић представља изузетан пример балканске фолклорне архитектуре прве половине XIX века, један је од ретко очуваних и најстаријих у некадашњем Карановцу. Кућу је у првим деценијама XIX века изградио Јеврем Новаковић, познати краљевачки трговац и земљопоседник и објекат је био у власништву ове породице све до 1922. године, када је продата Михаилу Хаџи Алексићу, тадашњем председнику општине.

Овај споменик културе, који се налази на адреси Ул. Цара Душана 39, дат је марта 2001. године на коришћење Издавачкој делатности НБ „Стефан Првовенчани” Краљево, познатој под именом „Повеља”.

 

Среда, 19. април 2023. године, 13 часова

 Поводом Имендана Града Краљева Народна библиотека „Стефан Првовенчани” Краљево у среду, 19. априла 2023. године са почетком у 13 часова организује представљање књиге „Мемоари Гаје Швабића”, приређивача др Драгољуба Даниловића. Учествују: представник Града Краљева и др Драгољуб Даниловић, приређивач.

Др Драгољуб Даниловић (1964–) рођен је у Београду, живи и ради у Краљеву. Професор је историје у Гимназији Краљево, докторску дисертацију „Жичка епархија у средњем веку“ одбранио је 2014. године на Филозофском факултету у Београду. Аутор је монографије „Манастир Жича: центар Архиепископије, Епархије и сабора у средњем веку“, коаутор књига „Жичка епархија: осам векова светосавског континуитета: историја, манастири, цркве” (са Горданом Гаврић), „Основна школа IV краљевачки батаљон, традиција кроз векове” (са Славољубом Васојевићем) и „Краљево у окупираној Србији: (1915–1918)” (са Маријом Карапанџић).

Др Даниловић је приређивач књиге „Мемоари Гаје Швабића: и успомене његових потомака”, која је недавно објављена под окриљем краљевачке библиотеке као посебно издање. Књига представља драгоцен историјски извор који нам приближава три епохе. Говори о три различите генерације и догађајима из друге половине XIX века, почетка XX века, времена Великог рата, збивањима између два светска рата и трагедији српског народа у Другом светском рату. Последњи део књиге описује време у коме живи чукунунук Гаје Швабића.

Гаја Швабић је био угледни трговац из Тополе, велики пријатељ краља Милана и краља Александра Обреновића. Његова политичка опредељења била су либерална. Читалац добија одговоре на многа питања из најбурнијег периода наше историје, када се водила борба између две династије и различитих политичких странака. Пожртвованост, осећање одговорности, драматичне последице многих болести и епидемија, делови су штива који сведоче о духу једног потпуно другачијег времена.

Посебну вредност ових мемоара чини значај проучавања историје породица, родослови и генеалогија неколико шумадијских фамилија.

 

Среда, 19. април 2023. године, 15 часова

 Поводом Имендана Града Краљева Народна библиотека „Стефан Првовенчани” Краљево у среду, 19. априла 2023. године са почетком у 15 часова организује представљање књиге и документарног филма „Завичај у срцу”. Учествују: представник Града Краљева, Милан Новаковић, Марина Лукић Цветић, Драгана Типсаревић, Миломир Недељковић.

„Завичај у срцу” је монографија „Завичајног друштва ’Краљево’ у Београду”, коју је припремила група аутора под уредничким оком Љубице Рашковић Станковић и Милана Новаковића. „Ова књига има за циљ да подсети на прве доласке Краљевчана у Београд (преузимањем чињеница из објављених књига различитих аутора, доступних државних и приватних архива), да према казивањима појединаца забележи прве покушаје и садржаје њихових окупљања и дружења, да оријентационо утврди незваничну „годину” оснивања (без писаног документа, али уз фото доказе), да наведе имена тих „краљевачких пионира” који су освајали Београд.

После званичног оснивања, првог Завичајног друштва Краљево у граду на Ибру и Морави (1991), а затим сходно тадашњем друштвеном речнику, „Подружнице” у Београду (1994), следе различити облици окупљања и њихових садржаја, који су, нажалост, зависили од тадашњих турбулентних политичких догађаја. Историјат друштва пажљиво и исцрпно бележи и документује све догађаје и подухвате који су окупљали „земљаке”, при чему се посебно истичу они који су привукли највећу пажњу чланства и њихових пријатеља, као и краљевачке и београдске јавности. Оно што је била, а и биће у наредном периоду највећа вредност чврсте матице Друштва у Краљеву и ибарско-моравског локалитета у Београду је окупљање што већег броја оних којима ДНК има КВ „хромозоме”, њихових пријатеља, њихових пријатеља који су чести ходочасници Краљева, Жиче, Студенице, стална афирмација развоја града, повезивење и представљање његове привреде, културе, туристичке понуде… у свим видовима програмских активности.” (Из предговора „Монографија – зашто и како”)

 

Петак, 21. април 2023. године, 19 часова

 Народна библиотека „Стефан Првовенчани” Краљево у петак, 21. априла 2023. године са почетком у 19 часова у оквиру серијала „Водич кроз установе културе” организује представљање рада Српског културно-информативног центра „Спона”, трибину „Мисија Споне – српски народ и српска баштина у Северној Македонији” и отварање изложбе „Јосиф Михаиловић – оснивач модерног Скопља”. Учествују: Милутин Станчић и Милош Стојковић, представници „Споне”.

Удружење грађана Културно-информативни центар Срба у Македоније „Спона” формирано је 2005. године као самостална невладина организација зарад остваривања и усаглашавања интереса припадника српске етничке заједнице, делујући на територији Републике Северне Македоније, у циљу очувања њених културних, историјских и духовних вредности. Међу активностима „Споне” истичу се ревија српског филма, организација редовних изложби, промоција, позоришних представа; уређивање електронског информативног портала  www.srbi.org.mk , као и објављивање часописа на српском језику „Слово“ за подлистком за најмлађе читаоце.

 

Понедељак, 24. април 2023. године, 13 часова

 Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево у понедељак, 24. априла 2023. године, у 13 часова, поводом Светског дана књиге и ауторских права, приређује програм на отвореном под називом „Повеља те води кроз град”, осмишљен као такмичење ученика краљевачких средњих школа у проналажењу скривених књига на више локација широм града. У надметању ће учествовати 4 екипе средњошколаца које ће кренути из „Повеље” у потрагу за књигама на 12 различитих локација у граду (установе културе и културни споменици), како би комплетирали  прошлогодишњу „Повељину” Библиотеку „Поезија, данас”. На свакој тачки ће добити упутство у форми загонетке чије решење их води до следеће тачке. Ко први сакупи комплет и донесе га у „Повељу” биће пригодно нагарђен.

  

Понедељак, 24. април 2023. године, 18 часова

Народна библиотека „Стефан Првовенчани” Краљево у понедељак, 24. априла 2023. године са почетком у 18 часова поводом Светског дана књиге и ауторских права организује колажни програм „Када би књиге проговориле”, у коме ће учествовати ученици четири краљевачке основне школе: „Светозар Марковић”, „IV краљевачки батаљон”, „Димитрије Туцовић” и „Јован Цвијић” и њихове наставнице српског језика: Ана Милуновић, Наташа Митровић, Славица Златојевић и Данијела Васиљевић. Програм ће обухватити најпре кратко предавање о историји и значају књиге, потом казивање резултата радионице „Када би књиге проговориле”, музичко извођење песме „Све у књизи пише”, драмски приказ на тему „Књига”, као и рецитовање неколико песама.

 

Четвртак, 27. април 2023. године, 12 часова

 У Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” Краљево у четвртак, 27. априла 2023. године са почетком у 12 часова биће изведена драматизацију поеме Бранка Ћопића „Јежева кућица”. Учествују: ученици Основне школе „Бранко Радичевић” Вранеши.

 

Петак, 28. април 2023. године, 19 часова

Народна библиотека „Стефан Првовенчани” Краљево у петак, 28. априла 2023. године са почетком у 19 часова организује представљање књиге и отварање изложбе „Јелена Карађорђевић Петровна: прислов биографији принцезе српске и књегиње руске”. Учествују: академик Драган Симеуновић и Јелена Делибашић, ауторка.

Јелена Делибашић (1981–) је психолог, библиотекар, културни посленик, есејиста, резензент и писац, оснивач је Центра за негу духовне културе и интеркултуралне комуникације и Центра за културне интеграције Нови Сад, у Новом Саду. Запослена је у библиотеци.

Високо образовање стиче на Филозофском и Педагошком факултету Универзитета у Новом Саду, а специјализацију из уже научне области Психопатологија остварила је у Лондону. Приређивач је, уредник и један од аутора Зборника духовне културе „Златни век и паучина – тајна човека и духовна реалност: историјско-канонски аспект и домети филозофске истине у православној мисли Достојевског” (2017); ауторка је књига: „Каравађо: одјеци времена – естетика натурализма у духу алтернативе” (2017); „Аутономна природа зла: представе и сенке, општи део” (2018). „Јелена Карађорђевић Петровна: прислов биографији принцезе српске и књегиње руске” (Прометеј, Нови Сад, 2022) њена је четврта књига.

„Утопљена у луксуз и туђину, а ипак заувек наша, Јелена Карађорђевић никако није престајала да буде Српкиња, дета свога рода и свога тла, крв своје крви и поздани мост међу великом и малим словенским братом.

Ова, без сумње, врло утицајна личност руског царског миљеа, не само снагом мужевљеве титуле, већ и снагом своје особене и јаке личности, доминира у женском пулу руске царске породице, тихо и упорно радећи на нашем укупном, колико и свом породичном добру. Није мала ствар бити велика кнегиња у Русији, бити Романова, бити део царске породице. Колико би то њих желело дâ се само претпоставити, колико је њих у томе успело, и то не само постати, већ и остати, казује нам овом књигом Јелена Делибашић.

Захваљујући њој, увећан је понос нашег рода, а не само наше знање о нашој прошлости, тачније о оном делу прошлости о коме нисмо смели знати баш ништа.” (Из предговора академика Драгана Симеуновића)

Опис програма саставила Катарина Јаблановић