Вести

Научено већ примењујем, како у јавним наступима, тако и у свакодневном животу. Контакт очима и правилан изговор ми дају самопоуздање и већ сам видела резултате“ – написала је Милица, једна од петоро полазника радионица Основе јавног наступа, које је организовала Народна библиотека „Стефан Првовечани“.

Циклус је имао шест модула од по два часа, укупно 12 часова, а полазници су били ученици завршних разреда средње школе. Водитељица радионица била је Радмила Весковић, дугогодишња новинарка са искуством у штампи, на радију и телевизији, онлајн и агенцијском новинарству. Теме модула су биле: невербална комуникација – визуелна и вокална презентација и говор тела, затим елементи процеса комуникације, улога увода и закључка и компоновање разраде, као и употреба графичке презентације. Сваки модул су чинили један час теорије и други час вежбања, а последња два су била посвећена вежбању комплетног говора које је припремио сваки од полазника.

Било ми је задовољство да радим са тако паметним младим људима као што су Милица, Дејана, Кристина, Бланка и Лазар и захвална сам што су били пажљиви и предани раду. Инспиративна је њихова свестраност, јер не само да су добри ђаци, него су и друштвено активни. Верујем да ће им током даљег школовања и у каријерама значити то што смо вежбали контакт очима и држање тела, учили да је центар комуникационог процеса публика, а не говорник и да пауерпоинт презентација не служи да са ње читамо оно што нисмо запамтили, него да дочара оно што смо већ све лепо код куће увежбали“, каже Радмила Весковић.

Из утисака полазника издвајамо: „Већ покушавам да применим савет да спорије причам и да сваку реч изговарам разговетно. Трудим се и да контролишем говор тела, а свакако ћу се држати правила 4×4 када будем радила пауерпоинт графику… Сада знам како да почнем презентацију и колико је важно да се приближим публици, да размишљам о публици док припремам говор. Примењујем савете за усправно држање тела и схватила сам да изгледам самопоузданије и спремније…

Онима који имају проблем са припремом јавног наступа, презентацијом и тремом Радмила Весковић поручује да имају у виду латинску изреку: „Poeta nascitur, orator fit“ – „Песник се рађа, а говорник се ствара“. То значи да је уметницима потребно надахнуће и божји дар, а говорницима правилно и упорно вежбање.

Аутор текста Радмила Весковић

Фотографије: Портал Круг