Некатегоризовано

У 12 часована Тргу Јована Сарића, у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе Краљево, биће уприличено отварање изложбе „Аџића кућа – споменик културе, књижевности и уметности”, чији су аутори мр Катарина Грујовић Брковић, мр Ана Гвозденовић и Ивана Хренко. Кућа Зорке Аџић представља изузетан пример балканске фолклорне архитектуре прве половине XIX века, један је од ретко очуваних и најстаријих у некадашњем Карановцу. Кућу је у првим деценијама XIX века изградио Јеврем Новаковић, познати краљевачки трговац и земљопоседник и објекат је био у власништву ове породице све до 1922. године, када је продата Михаилу Хаџи Алексићу, тадашњем председнику општине.

Овај споменик културе, који се налази на адреси Ул. Цара Душана 39, дат је марта 2001. године на коришћење Издавачкој делатности НБ „Стефан Првовенчани” Краљево, познатој под именом „Повеља”.

У програму учествују: Милош Милишић, помоћник градоначелника за културу, мр Катарина Грујовић Брковић, мр Ана Гвозденовић и Ивана Хренко. У уметничком делу програма учествују чланице хора „Aria” (диригент Драгана Милићевић) и Владимир Милићевић, хармоника.