Некатегоризовано

У 15 часована трећем спрату Библиотеке, биће приређено представљање књиге и документарног филма „Завичај у срцу”. Учествују: Милан Новаковић, Марина Лукић Цветић, Драгана Типсаревић, Миломир Недељковић.

„Завичај у срцу” је монографија „Завичајног друштва ’Краљево’ у Београду”, коју је припремила група аутора под уредничким оком Љубице Рашковић Станковић и Милана Новаковића. „Ова књига има за циљ да подсети на прве доласке Краљевчана у Београд (преузимањем чињеница из објављених књига различитих аутора, доступних државних и приватних архива), да према казивањима појединаца забележи прве покушаје и садржаје њихових окупљања и дружења, да оријентационо утврди незваничну „годину” оснивања (без писаног документа, али уз фото доказе), да наведе имена тих „краљевачких пионира” који су освајали Београд.

После званичног оснивања, првог Завичајног друштва Краљево у граду на Ибру и Морави (1991), а затим сходно тадашњем друштвеном речнику, „Подружнице” у Београду (1994), следе различити облици окупљања и њихових садржаја, који су, нажалост, зависили од тадашњих турбулентних политичких догађаја. Историјат друштва пажљиво и исцрпно бележи и документује све догађаје и подухвате који су окупљали „земљаке”, при чему се посебно истичу они који су привукли највећу пажњу чланства и њихових пријатеља, као и краљевачке и београдске јавности. Оно што је била, а и биће у наредном периоду највећа вредност чврсте матице Друштва у Краљеву и ибарско-моравског локалитета у Београду је окупљање што већег броја оних којима ДНК има КВ „хромозоме”, њихових пријатеља, њихових пријатеља који су чести ходочасници Краљева, Жиче, Студенице, стална афирмација развоја града, повезивење и представљање његове привреде, културе, туристичке понуде… у свим видовима програмских активности.” (Из предговора „Монографија – зашто и како”)