Вести

Поводом Имендана Града Краљева,  у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” Краљево у среду, 19. априла 2023. године уприличено је представљање књиге и документарног филма „Завичај у срцу”.

„Завичај у срцу” је монографија „Завичајног друштва ’Краљево’ у Београду”, коју је припремила група аутора под уредничким оком Љубице Рашковић Станковић и Милана Новаковића. „Ова књига има за циљ да подсети на прве доласке Краљевчана у Београд (преузимањем чињеница из објављених књига различитих аутора, доступних државних и приватних архива), да према казивањима појединаца забележи прве покушаје и садржаје њихових окупљања и дружења, да оријентационо утврди незваничну „годину” оснивања (без писаног документа, али уз фото доказе), да наведе имена тих „краљевачких пионира” који су освајали Београд.

После званичног оснивања, првог Завичајног друштва Краљево у граду на Ибру и Морави (1991), а затим сходно тадашњем друштвеном речнику, „Подружнице” у Београду (1994), следе различити облици окупљања и њихових садржаја, који су, нажалост, зависили од тадашњих турбулентних политичких догађаја. Историјат друштва пажљиво и исцрпно бележи и документује све догађаје и подухвате који су окупљали „земљаке”, при чему се посебно истичу они који су привукли највећу пажњу чланства и њихових пријатеља, као и краљевачке и београдске јавности. Оно што је била, а и биће у наредном периоду највећа вредност чврсте матице Друштва у Краљеву и ибарско-моравског локалитета у Београду је окупљање што већег броја оних којима ДНК има КВ „хромозоме”, њихових пријатеља, њихових пријатеља који су чести ходочасници Краљева, Жиче, Студенице, стална афирмација развоја града, повезивење и представљање његове привреде, културе, туристичке понуде… у свим видовима програмских активности.” (Из предговора „Монографија – зашто и како”)

Говорећи о монографији, Драгана Типсаревић, библиотекар саветник у пензији, дугогодишња директорка краљевачке библиотеке, истакла је: „Основни утисак који се намеће о монографији јесте да је писана са амбицијом да буде свеобухватна, да ништа не изостави… и да је писана са великом љубављу. И као што се у великој љубави и дешава, има пуно емоција, несразмера… Из жеље да се што више каже, да се запамте и отргну од заборава и дешавања и људи. Да се остави сведочанство кроз причу, документ, фотографију… И добро је да је тако, јер ће ова књига, иако првенствено фокусирана на рад наших завичајаца у Београду, и рад матице у Краљеву, бити извор података и документ о бројним људима, акцијама, дешавањима.”

Марина Лукић Цветић, историчар уметности у пензији и некадашња директорка Завода за проучавање културног развитка Београд, изнела је своје утиске о књизи, евоцирала сећања на сарадњу са Подружницом у Београду током свог четворогодишњег управљања Заводом, испричала понеку анегдоту са дружења завичајаца.

У име аутора монографије говорио је Милан Новаковић, председник Управног одбора Завичајног друштва Краљево у Београду. За својим потпредседником, Љубомиром Лазом Лазаревићем, захвалио се појединцима и предузећима на успешној сарадњи и поклонио примерке књиге. У име Управног одбора Завичајног друштва Краљево поздравну реч имао је Раша Павловић, в. д. председника, док се у име Града Краљева присутнима обратио помоћник градоначелника за културне манифестације Милош Милишић.

У уметничком делу програма учествовали су глумац Миломир Недељковић и ученик Музичке школе „Стеван Мокрањац“ Краљево Новица Неговановић.

Текст: Катарина Јаблановић

Фотофрафије: Иван Спасојевић