Вести

У оквиру серијала Водич кроз установе културе, у Библиотеци је представљен рад Српско културно-информативног центра Спона из Северне Македоније. У програму су учествовали Милутин Станчић, професор српског језика, један од оснивача и председник овог Центра и Милош Стојковић, историчар и дугогодишњи члан Споне.

Ово удружење формирано је у циљу очувања, неговања и развијања српске културе, језика, духовних вредности и националног идентитета Срба који живе на просторима Северне Македоније. Гости су говорили о активностима које спроводе у циљу афирмисања српског културног наслеђа, међу којима су најзначајније: организовање књижевних вечери, ликовних изложби, позоришних представа и бројних образовних и хуманитарних пројеката.

Поред интернет портала www.srbi.org.mk представљен је часопис на српском језику Слово, чији је главни и одговорни уредник Милутин Станчић. Лист прати активности удружења на баштињењу вредности од посебног значаја за културу и историју Срба.

Овом приликом, отворена је изложба  Јосиф Михаиловић – оснивач модерног Скопља, која је посвећена најзначајнијем градоначелнику  у модерној историји овог града.  О овој интересантној историјској личности, говорио је Милош Стојковић, истичући да је за време Јосифовог мандата, Скопље прерасло из оријенталне балканске касабе у модеран европски град. Уприличена је још једна изложба Век од оснивања Филозофског факултета у Скопљу (1920 – 2020) поводом истоимене монографије чији је аутор М. Стојковић. Обе изложбе биће постављене до петка 28. априла.

Аутор текста Весна Андријашевић

Аутор фотографија Иван Спасојевић