Вести

У понедељак, 24. априла, Народна библиотека „Стефан Првовенчани” реализовала је програм поводом обележавања Светског дана књиге и ауторских права. Акција под називом „Повеља те води кроз град” окупила је трочлане ученичке екипе из девет краљевачких средњих школа, са извесним такмичарским задатком. Наиме, екипе су учествовале у трагању за књигама, крећући се кроз својеврсну културно-историјску мапу Краљева, трасом коју је образовало десет локација – превасходно установа културе и споменичких обележја. Пут ка свакој од локација екипе су екипе су налазиле решавајући за ту намену припремљене загонетке, попут, рецимо, ове:

„Установа ова, баш како и ваља,

Носи име првог немањићког краља.

Да се лако нађе – неће бити бриге,

Главни становници њезини су – књиге!”

Или:

„Кућа дрвена, тиха и фина,

Названа по земљи доброг вина,

У њој се градска култура ствара,

Од Street Arta-a до „Џезибара”.”

На свакој од откривених локација, учеснике је очекивала одређена књига из издавачке продукције Повеље, као и нова загонетка, која води до следеће тачке. Циљ је био да се што пре реше загонетке, сакупе књиге (укупно десет) и стигне до завршне тачке – редакције Издавачке делатности Повеља, смештене у Аџића кући. Првим трима екипама које су оствариле циљ, додељене су пригодне награде, у виду књижевних дела неких од најзначајнијих српских писаца данашњице.

Првонаграђена екипа били су ученици Шумарске школе у Краљеву: Младен Томовић, Лена Станковић и Лука Спаловић; на другом месту нашао се тим Уметничке школе, чију екипу су чинили Анастасија Миладиновић, Андреа Лешевић и Андреј Павловић, дик су трећи на циљ стигни ученици Пољопривредно-хемијске школе „Др Ђорђе Радић”: Марија Миловановић, Јулија Вујовић и Владимир Столић.

Читаво збивање активно су пратили медији, а уследили су врло атрактивни прилози на локалним телевизијама ТВ Краљево и ТВ Мелос, као и на националној Радио-телевизији Србије.