Некатегоризовано

Среда, 3. мај 2023. године, 18 часова

У среду, 3. маја 2023. године, у 18 часова, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” Краљево биће приређена књижевна радионица Уроша Петровића под називом „Мозгаоница за бољи свет”. Радионица је едукативно-креативног карактера, а замишљена је као подстицај за развијање капацитета деце,  како би у даљем развоју била умнија и успешнија. Полазници ће бити у прилици да сазнају како да користе књиге за незаборавну гимнастику ума, како да оно што раде учине многоструко занимљивијим и за себе и за друге, како да повезују различита знања и искористе их за развој нових идеја  и решења. Све ове вештине имају драгоцену улогу током школовања, али и касније у животу. Урош Петровић, креатор и водитељ ове радионице, савремени је писац, познат по иновативном приступу књижевности за децу и младе. Коаутор је програма „НТЦ систем учења”, као и аутор концепта „Загонетна питања”, који подстичу развој функционалног знања и креативног начина мишљења код деце и младих.

 

Среда, 10. мај 2023. године, 13 часова

У среду, 10. маја 2023. године, у 13 часова, у Народној библиотеци „Раде Драинац” у Прокупљу, у оквиру редовних промотивних активности, издавачка делатност краљевачке библиотеке биће представљена тамошњој читалачкој јавности програмом „Повеља у Прокупљу”. О издавачкој стратегији и усмерењу познатих Повељиних едиција, као и о историјату и тематском опредељењу и концепцији часописа „Повеља” говориће Дејан Алексић, главни и одговорни уредник, као и уреднице мр Ана Гвозденовић и Ивана Хренко. Представљање краљевачке „Повеље” биће уприличено у оквиру манифестације „Драинчеви сусрети песника”.

 

Четвртак, 11. мај 2023. године, 19 часова

У четвртак, 11. маја 2023. године, у 19 часова, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” Краљево, поводом 120 година од Мајског преврата, биће приређено предавање историчара Саше Адамовића на тему „Мајски преврат после 120 година – истина о убиству последњих Обреновића”. Мајски преврат један је од најзначајнијих догађаја у нашој националној историји, са далекосежним утицајем на даље српске историјске токове. У историографији је забележен као државни удар или војни пуч у којем су убијени краљ Александар Обреновић и његова жена, краљица Драга, чиме је прекинута владарска лоза Обреновића, која је Србијом владала од средине 19. века. Осим што је дошло до промене на владарском трону, те је на чело Србије ступила династија Карађорђевића, Мајски преврат се одразио и на однос Србије и европских сила, јер се династија Обреновића у политичком смислу ослањала на Аустроугарску, а Карађорђевићи су имали развијене односе са Француском.

 

Четвртак, 18. мај 2023. године, 19 часова

У четвртак, 18. маја 2023. године, у 19 часова, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” Краљево биће приређено представљање књиге „Хрватима с љубављу” аутора Александре Нинковић Ташић и Бранислава Станковића. Овом књигом се, ослањањем на бројна до сада необјављена документа, есеје, писма и телеграме, доноси сведочанство да су Никола Тесла, Иво Андрић, Руђер Бошковић и Џиво Гундулић били и осећали се као Срби. Сабрана преписка на коју је овде указано јасно истиче традицију из које су потекли и из које су, својом генијалношћу, кренули да освајају свет.

О књизи говоре аутори Александра Нинковић Ташић и Бранислав Станковић.

 

Четвртак, 25. мај 2023. године, 18 часова

 У четвртак, 25. маја 2023. године, у 18 часова, у Свечаној сали Градске управе, у организацији Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево, биће приређено представљање књиге „Госпођа” аутора Стевана Костића. Књига „Госпођа” са поднасловом „Тајновити живот Кристе Ђорђевић” доноси прву написану биографију ћерке богатог Србина из Загреба, сестре од стрица сликара Саве Шумановића, куме Милоша Црњанског и посредника његовог повратка у земљу, чувара злата Јосипа Броза Тита и Партије, једног од оснивача Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић”, председника Црвеног крста Србије, мецене уметника, читаву деценију сустанарке Добрице Ћосића.

Намера аутора најбоље је објашњена следећим речима:  „Ова књига је покушај да се тај живот, препун тајни, обрта и чудних судбина, племенитости, хуманости, макар приближи људима новог доба.

Њена судбина, њено трајање је, на неки начин згуснути и симболичан начин, судбина наших народа, судбина једне државе која и није тако дуго трајала, али је била заједничка”.

Стеван Костић је рођен у Краљеву 1983. године. Новинар је емисије „Око” на Радио-телевизији Београд, а главна сфера његовог интересовања је историја. Добитник је награде Удружења новинара Србије. Има један објављен рад о сликару Сави Шумановићу. „Госпођа” је његова прва књига.

У програму учествују Стеван Костић, аутор, др Предраг Терзић, Манојло Вукотић, Драган Бисенић и Вуле Журић.

 

 

Петак, 26. мај 2023. године, 12 часова

 У петак, 26. маја 2023. године, у 12 часова, у Народној библиотеци Србије, у сарадњи са краљевачком библиотеком „Стефан Првовенчани” биће приређено представљање Зборника радова са стручног скупа „Жички сабора библиотека 2022”, који је, уз финансијску помоћ Министарства културе Републике Србије и Града Краљева, одржан 5, 6. и 7. октобра 2022. године, а био је посвећен теми „Сарадња библиотека са другим субјектима културе, науке и образовања”.

У нашој земљи готово да нема библиотеке која не реализује и не развија неки облик сарадње са субјектима у култури, образовању и науци на локалном, националном, регионалном или међународном нивоу. Скуп је био прилика да се у фокус стручне расправе ставе разноврсни облици сарадње и да се на тај начин сагледају и проблематизују сви аспекти те сарадње у српском библиотекарству.

Како би се широј стручној јавности предочило оно што је на скупу изложено и остао трајан траг, објављен је зборник који садржи седамнаест стручних радова и три текста сећања на преминилог колегу др Дејана Вукићевића. Зборник садржи радове библиотекара из Србије – из Народне библиотеке Србије у Београду, Библиотеке Матице српске, Библиотеке града Београда и јавних библиотека у Новом Саду, Нишу, Лесковцу, Чачку, Ваљеву, Обреновцу и Краљеву. Мозаик радова  употпуњен је учешћем колега из региона (из Република Северне Македоније, Републике Црне Горе

и Републике Српске), као и из друге баштинске установе – Завода са проучавање културног развитка Београд.

Уводни рад колегиница из Матичних одељења НБС-а и краљевачке библиотеке са генералним прегледом стања на нивоу Србије и конкретним на примеру Рашког округа, дао је широку слику примера интензивне сарадње јавних библиотека и школа, а најчешће на пољу заједничког коришћења ресурса и пружања библиотечких услуга.

У програму учествују проф. др Добрила Бегенишић, Горан Траиловић, Јасминка Марковић и Катарина Јаблановић.

 

Петак, 26. мај 2023. године, 19 часова

У петак, 26. маја 2023. године, у 19 часова, поводом 130 година од рођења Милоша Црњанског, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ Краљево биће приређено предавање др Бранка Вранеша, доцента на Катедри за српску књижевност са јужнословенским књижевностима Филолошког факултета Универзитета у Београду, на тему „Зашто читати Црњанског? Поеме Милоша Црњанског данас”. Сто тридесета годишњица рођења Милоша Црњанског, класика српске, али и светске литературе, пригодан је повод да се подсетимо његовог дела које деценијама не престаје да побуђује истраживачку пажњу проучавалаца књижевности, као и континуирано интересовање љубитеља лепе писане речи. Осим као романописац и приповедач ванредне даровитости чији романи „Дневник о Чарнојевићу”, „Сеобе”, „Друга књига Сеоба” и „Роман о Лондону” заузимају важно место у корпусу светске књижевности, Милош Црњански оставио је дубок траг и као песник. Предавање ће бити посвећено савременом поимању Црњанскове лирике и поетике суматраизма који је у свом песничком изразу неговао.

 

Понедељак, 29. мај 2023. године, 19 часова

У понедељак, 29. маја 2023. године, у 19 часова, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” Краљево, поводом 155 година од оснивања Читаонице карановачке, биће приређена Свечана академија под називом „Од друштва које чита до читалачких елита”. Намера је да се пригодним свечаним програмом обележи овај значајан јубилеј, како за историју краљевачке библиотеке, тако и за целокупну историју Краљева. Према документима доступним у Државном архиву Србије, Читаоница карановачка установљена је 1868. године, а на њеним темељима поникла је Народна библиотека „Стефан Првовенчани” као модерни културни и информациони центар који је током деценија успешног рада стекао статус једног од средишта културног живота нашег града.

У програму учествују представници Министарства културе Републике Србије, Града Краљева, Народне библиотеке Србије и др Бранка Драгосавац.

 

Уторак, 30. мај 2023. године, 19 часова

У уторак, 30. маја 2023. године, у 19 часова, поводом 155 година од оснивања Читаонице карановачке, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ Краљево, монодраму „На Дрини ћуприја”, према адаптираном тексту истоименог романа Иве Андрића, извешће драмски уметник Тихомир Станић, великан српског глумишта који је у досадашњој каријери одиграо више од стотину улога на готово свим београдским позоришним сценама. Овим извођењем Тихомир Станић на емотиван и сугестиван начин приближава лик  и дело нашег јединог нобеловца, који је у свом најчитанијем и најпревођенијем делу осликао наш менталитет, а вишевековно историјско искуство и судбину једног национа сажео у мудрости које су и данас опомињуће и инспиративне.