Вести

У петак, 28. априла у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” Краљево уприличено је представљање књиге и отварање изложбе „Јелена Карађорђевић Петровна”, ауторке Јелене Делибашић.

Јелена Делибашић (1981–) је психолог, библиотекар, културни посленик, есејиста, резензент и писац, оснивач је Центра за негу духовне културе и интеркултуралне комуникације и Центра за културне интеграције Нови Сад, у Новом Саду. Запослена је у библиотеци. „Јелена Карађорђевић Петровна: прислов биографији принцезе српске и књегиње руске” (Нови Сад, Прометеј; Београд: РТС издаваштво, 2022) њена је четврта књига.

Речи академика Драгана Симеуновића, аутора предговора, Зорана Колунџије и Драгана Инђића, уредника издања, публике је могла чути путем видео-записа.

„Утопљена у луксуз и туђину, а ипак заувек наша, Јелена Карађорђевић никако није престајала да буде Српкиња, дета свога рода и свога тла, крв своје крви и поздани мост међу великом и малим словенским братом.

Ова, без сумње, врло утицајна личност руског царског миљеа, не само снагом мужевљеве титуле, већ и снагом своје особене и јаке личности, доминира у женском пулу руске царске породице, тихо и упорно радећи на нашем укупном, колико и свом породичном добру. Није мала ствар бити велика кнегиња у Русији, бити Романова, бити део царске породице. Колико би то њих желело дâ се само претпоставити, колико је њих у томе успело, и то не само постати, већ и остати, казује нам овом књигом Јелена Делибашић.

Захваљујући њој, увећан је понос нашег рода, а не само наше знање о нашој прошлости, тачније о оном делу прошлости о коме нисмо смели знати баш ништа” – у свом слову и предговору истакао је академик Драган Симеуновић.

О свом надахнућу у поводу осветљавања личности принцезе Јелене, ауторка Јелена Делибашић је рекла: „Оно што је важно рећи јесте да је ова књига, а и изложба претходно, настала као једна светковина срца, као помен љубави. И она као таква, на помен љубави и упућује. Љубав је свеза савршенства, љубав је пунота закона, љубав је пунота бестрашћа. И ви, када пред собом имате такву тему, онда одиста добијете један засебан облик живота, један засебан позив, један пријемчиви циљ, у једном дивном часу зарадованог склада између човеке и света. Тако је то за мене био истински врлинослов, благодарје, сушти и целовити живот.”

Изложбу „Јелена Карађорђевић Петровна: Дневник ходочашћа” посетиоци Библиотеке моћи ће да погледају до краја маја.

Ауторка текста: Катарина Јаблановић

Аутор фотографија: Иван Спасојевић