Вести

У сарадњи Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ и Друштва историчара Рашког округа одржан је још један циклус квиз такмичења „Краљево бира знање“ кроз који  ученици основних и средњих школа истражују догађаје и личности у вези са локалном историјом.

На празник Спаљивања моштију Светог Саве 10. маја 2023. године,  осамнаесторо најбоље рангираних учесника у претходно одржаним квалификацијама  окупило се у просторијама Библиотеке где су у финалном такмичењу, реализованом уз помоћ апликације „Kahoot!“, формирали трочлане екипе и борили се за признање најбољих познавалаца завичајне историје. Сви такмичари су показали одлично знање из прошлости града Краљева припремајући део монографије историчара Владана Виријевића  „Краљево – град у Србији 1918-1941.“, са акцентом на просветне и културне прилике у првој половини XX века.

Прво место у категорији основаца освојила је екипа ОШ „IV краљевачки батаљон“ коју су представљали Димитрије Мајсторовић, Вељко Анђелковић и Андрија Пантовић. Другопласирана је била екипа из ОШ „Вук Караџић“ у саставу Јанко Јанковић, Петар Лазаревић и Стефан Илић, док су ученици ОШ „IV краљевачки батаљон“ Софија Стојанов, Елена Миловановић и Андрија Стефановић били трећепласирани.

Међу екипама гимназијалаца најбоље су биле ученице Марија Миликић, Оливера Раденковић и Ивона Коњокрад. Другопласирану екипу чинили су Наталија Јанић, Милица Виторовић и Лазар Гвозденовић, а на трећем месту су се нашли Анђела Динић, Никола Обрадовић и Михаило Срећковић.

Аутор фотографија: Андреј Анђић