Вести

Данас је у краљевачкој библиотеци одржана конференција за новинаре на којој је саопштена одлука о овогодишњем добитнику Жичке хрисовуље. Жири који су чинили Раде Танасијевић (у својству претходног добитника), Дејан Алексић, Милош Милишић, Ана Гвозденовић и Драган Хамовић (предсеник), одлучио је да ово престижно песничко признање 2023. године буде додељено песнику Љубивоју Ршумовићу за поезију са којом су узрастали
многи нараштаји нашег детињег народа. Признање, које чине уникатна златопечатна повеља и икона Преображења Господњег,
уручује се добитнику у Жичи, на празник Преображења, 19. августа 2023. године.
Поезији добитника посвећује се зборник радова са критичког скупа који се одржава у
оквиру манифестације Жички духовни сабор, Преображење 2023.

У образложењу које потписује Драган Хамовић, стоји да је Ршумовић „колико песник за децу толико и народни песник. Бити народни песник не значи бити песник за ширину и мнозину, него значи бити песник у основи и песник по дубини. У модерно доба свет детињства уведен је у културни простор као нова повлашћена област, која упућује да испод културних слојева, нагомиланих и тешких, још увек обитава она
првобитна, откривајућа и откривењска реч, коју разумеју сви без разлике. Сви, па и деца и оно дечје, основно у нама. То је реч обнове, рекреације, виталности и ведрине. У тој речи лежи импулс игре која покреће и бори се против досаде и страхоте постојања. То је реч, ако не увек чистоте, оно бар реч чистине и истините срдачности”.

Љубивоје Ршумовић рођен је 3. јула 1939. године у селу Љубишу, на Златибору. Школовао се у родном селу, па у Чајетини, Ужицу и напокон Београду, где је дипломирао на Филолошком факултету у Београду. Почиње да пише још као основац, а као гимназијалац објављује прве песме.
Радио у Радио Београду и Телевизији Београд. Као телевизијски аутор остварио је преко шест стотина дечјих емисија, као и програма документарне врсте, снимајући их широм земље.
Објавио је преко стотину песничких и прозних наслова, већином за децу али и за одрасле, од збирке Ма шта ми рече или Још нам само але фале до најновијег избора патриотске поезије, Родољубивојеве песме. Писао је за позориште и дуго водио Позориште „Бошко Буха“.
Добитник свих домаћих награда у области књижевности за децу и више угледних
интернационалних награда. Бавио се каратеом и био активан у значајним културним и дечјим организацијама.

На конференцији приређеној у краљевачкој библиотеци говорили су директорка Библиотеке Јасминка Марковић и чланови жирија Дејан Алексић, Милош Милишић и Ана Гвозденовић.