Вести

Свечаном академијом под називом  Од друштва које чита, до читалачких елита у нашој библиотеци обележен значајан јубилеј, 155 година од оснивања Читаонице карановачке. Велики број посетилаца међу којима су били представници Градске управе, колеге из Народне библиотекв Србије, Чачка, Ужица, Трстеника, Новог Пазара, Врњачке Бање, поздравила је директора Јасминка Марковић. Она је истакла да је Библиотека током деценија успешног рада стекла статус једног од важнијих средишта културног живота града и шире. Говорећи о историјату библиотеке, директорка је нагласила да је Читаоница оставила трајни печат на развој тадашњег грађанског друштва и велики утицај на формирање културног идентитета града на Ибру. Краљевачка библиотека данас представља важан чинилац друштвеног и културног живота, чији је задатак унапређење знања, науке, културе, образовања, уметности и идеја, док окосницу рада чини вишедимензионалност, прожета традиционалним и савременим вредностима, додала је Јасминка Марковић.

Поводом 155. година Карановачког читалишта, јубилеја значајног не само за Библиотеку већ и за целокупну културну историју Краљева, као представник Градске управе присутним се обратио Милош Милишић, помоћник градоначелника за културу, истакавши непроцењиву улогу Библиотеке у баштињењу локалних културних вредности.

Присутнима су се обратиле и др Драгана Милуновић, заменик управника Народне библиотеке Србије, и др Бранка Драгосавац, научни сарадник и заменик управника Библиотеке Правног факултета у Београду.

Др Милуновић је истакла да су импресивни историјат рада краљевачке библиотеке и досадашњи постигнути резултати залог за будући развој и напредовање установе.

Професорка Драгосавац је истакла значај краљевачке библиотеке у систему јавних библиотека Србије од оснивања до данас, наглашавајући оно по чему је наша библиотека препознатљива, а то су издавачка делатност, програми и пројекти које реализују наши библиотекари, остављајући значајан допринос културној и научној заједници у целини.

Кратак осврт на историјски развој краљевачког Читалишта, представљен је документарним филмом који су припремили колеге Иван Спасојевић и Дејан Алексић. Занимљиво драмско оживљавање амбијента у првим данима Читалишта, дочарали су представници подмлатка краљевачког глумишта Алекса Живковић, Лука Радовић и Катарина Рудњанин.  Игроказ који у хуморном кључу тематизује околности из доба када је Читалиште основано, написао је књижевник Дејан Алексић, а режирао директор Краљевачког позоришта Миодраг Динуловић.

У музичком делу програма, наступили су вокална солисткиња Јана Крижак и пијаниста Петар Илић, изводећи нумере инспирисане српским грађанским друштвом с краја 19. и почетком 20. века.

Вест написала Весна Андријашевић

Фотографије Иван Спасојевић