Вести

Од 30. маја до 3. јуна 2023. године одржана је 15. Међународна конференција „Квалитативне и квантитативне методе у библиотекама”. Ове године конференција је одржана у критском Хераклиону, у заједничкој организацији ISAST-a и Хеленског медитеранског универзитета. У оквиру сесије „Баштина и нематеријално наслеђе: Организација и приближавање” (Heritage and Intangible resources: Organization and convergence), којом је председавао Марку Лајтинен (Markku Laitinen, Finland) из Финске националне библиотеке, свој рад представиле су и наша колегиница мр Ана Гвозденовић и саветник Народног музеја у Краљеву Мирјана Савић. „Жички духовни сабор Преображење” представљен је као пример манифестације која већ дуже од три деценије успешно повезује очување и промоцију културног наслеђа са проучавањем и представљањем токова савременог српског песничког стваралаштва. Спајајући традицију и модерност, културно наслеђе и савремено стваралаштво, ова манифестација је и добар показатељ плодне сарадње сродних установа културе која је изнедрила десетине вредних публикација из области историје, заштите материјалног и нематеријалног наслеђе, књижевности и њеног тумачења.

На Конференцији су наше колегинице биле у прилици да упознају праксе и тенденције у библиотекарству бројних земаља и размене искуства са колегама из Грчке, Чешке, Грузије, Словеније, САД, Финске, Јапана… Осим наших колегиница, рад српских библиотека су представили и културни посленици из Народне библиотеке Србије, Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић” и Библиотеке града Београда.
Љубазни домаћини су организовали студијске посете Градској библиотеци Викелаји (Vikelaia Municipal Library, https://vikelaia-audiovisual.gr/vikelaia/?lang=en) у Хераклиону, чувеној Палати Кносос, као и новоотвореном Археолошком музеју у Месари.