Вести

Јутрос нас је затекла тужна вест да нас је напустио Драган Пешић, професор крагујевачког ФИЛУМ-а, ликовни уредник Народне библиотеке „Стефан Првовенчани”, аутор визуелног идентитета манифестације Жички духовни сабор Преображење, најзаслужнији за препознатљив и јединствен изглед Повељиних издања. Осим са нашом Библиотеком, Пешић је тесно сарађивао и са другим установама културе нашега града, а посебну пажњу завређује вишедеценијска сарадња са Народним музејом (часопис Наша прошлост и друга музејска издања).

Драган Пешић је рођен у Белој Цркви 1960. године. Основну школу и Гимназију завршио је у Краљеву, а Факултет примењених уметности и дизајна у Београду 1988. године. Са краљевачком библиотеком сарађује од 1987. године. Излагао је на бројним самосталним и групним изложбама, у земљи и иностранству. Од 2003. ради као доцент на крагујевачком ФИЛУМ-у, 2008. избран је у звање ванредног а 2014. у звање редовног професора. Аутор је фонтова Days like this (са Аном Пешић), Narration, Epigraph, Daktilograf и других, а многа издања наше библиотеке штампана су баш њима.
За свој рад награђен је значајним наградама и признањима, од којих издвајамо Златно перо Београда (1989), Новембарски награду града Краљева (1990), Награда Новембарског салона (2011), Награда Графичког колектива (2012), Октобарска награда Града Краљева (2014).
Комеморација Драгану Пешићу биће одржана сутра у 9.30, у Свечаној сали Градске управе, а сахрана је у 12 часова на Новом гробљу у Краљеву.