ПРОГРАМИ СЕПТЕМБАР 2023. ГОДИНЕ

Субота, 2. септембар 2023. године, 17 – 20 часова

Фестивал Летопис

Библиотека без зидова

У оквиру 2. фестивала „Летопис”, покренутог 2022. од стране Удружења грађана „Летопис” и замишљеног као вашар баштине, краљевачка библиотека ће представити своју издавачку делатност познату под именом „Повеља”, док ће изложбом „ROCKovnik”, посвећеној краљевачкој музичкој рок сцени, бити представљена изложбена делатност Библиотеке у оквиру које током једне календарске године буде приказано двадесетак различитих тематских поставки. Осим што ће посетиоци Фестивала бити у прилици да добију на поклон нека од издања наше издавачке продукције која је превасходно усмерена ка објављивању поезије, уредници у „Повељи” ће, на централној фестивалској бини, одржати кратку презентацију издавачког концепта „Повеље” и едиција по којима је препознатљива.

 

Петак, 8. септембар 2023. године, 12 часова

Поводом Међународног дана писмености / квиз такмичење на друштвеним мрежама

Дигитална писменица

Поводом Међународног дана писмености, који се широм света обележава 8. септембра почев од 1966. године, биће приређено квиз такмичење на профилима Библиотеке на друштвеним мрежама Facebook и Instagram, које ће садржати питања у вези са најчешћим правописним недоумицама. Сви посетиоци наших профила на друштвеним мрежама биће у прилици да учествују  у овом онлајн такмичењу које почиње у 12 часова, а први учесник који пошаље тачне одговоре на сва питања биће награђен годишњом бесплатном чланарином и књигом.

На овај начин желимо да подигнемо свест о значају језичке културе и неговању језика.

 

Четвртак, 14. септембар 2023. године, 18 часова

Серијал Изазови родитељства

Родитељска (не)усклађеност у васпитању деце

Милена Буђевац

У оквиру серијала „Изазови родитељства” биће приређено предавање Милене Буђевац, психолога и дечјег психотерапеута, на тему родитељске неусклађености и њиховог размимоилажења у васпитној стратегији. У савременом друштвеном окружењу које намеће бројне изазове пред породичну заједницу, као и различите педагошке недоумице када је реч о процесу васпитања деце, једно од најкомлекснијих питања односи се на компатибилност родитеља у васпитним моделима и односу према деци. Овим предавањем Милена Буђевац указаће на најчешће примере родитељске неусклађености, о последицама овог размимоилажења, као и могућим начинима превазилажења овог проблема.

 

Петак, 15. септембар 2023. године, 19 часова

Повеља и Гимназија

Двориште Аџића куће

Клуб за Unesco Гимназије Краљево, у сарадњи са Народном библиотеком „Стефан Првовенчани” Краљево организује свој први програм којим званично обележава почетак рада. Едукативно-културни програм програм „Места која волимо”, осмишљен је као представљање Unesco-ове материјалне и нематеријалне баштине, као и упознавање са објектима заштићеним од Завода за заштиту споменика културе Краљево.

 

Субота, 16. септембар 2023. године, 10 – 18 часова

Семинар Удружења за друштвену историју „Euroclio”

Србија 1941 – 1944. Страдање становништва и злочини окупационих снага и њихових помагача

Семинар „Србија 1941 – 1944. Страдање становништва и злочини окупационих снага и њихових помагача”, акредитован од стране Завода за унапређења образовања и васпитања, реализује се у оквиру пројекта „Обликујемо будућност учећи о прошлости: Сећање на краљевачки октобар 1941.” Пројекат је резултат сарадње Удружења за друштвену историју „Euroclio” и Завичајног друштва Краљево, подржан је од стране Града Краљева, а за циљ има неговање културе сећања на страдалничку прошлост нашег народа.

 

Уторак, 19. септембар 2023. године, 19 часова

Представљање књиге

Хрватима с љубављу

Александра Нинковић Ташић, аутор

Бранислав Станковић, аутор

У Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” Краљево биће приређено представљање књиге „Хрватима с љубављу” аутора Александре Нинковић Ташић и Бранислава Станковића. Овом књигом се, ослањањем на бројна до сада необјављена документа, есеје, писма и телеграме, доноси сведочанство да су Никола Тесла, Иво Андрић, Руђер Бошковић и Џиво Гундулић били и осећали се као Срби. Сабрана преписка на коју је овде указано јасно истиче традицију из које су потекли и из које су, својом генијалношћу, кренули да освајају свет.

 

Петак, 22. септембар 2023. године, 18 часова

Дани Српске у Србији

Улога друштва „Свети Сава” у очувању српске културе и традиције

проф. др Љубодраг П. Ристић

 

Повеља бана Кулина као најстарији споменик српског народног  језика и симбол српске културе

проф. др Александар Милановић

У сарадњи са Представништвом Републике Српске у Србији, Народна библиотека „Стефан Првовенчани”, а у оквиру традиционалне манифестације „Дани Српске у Србији” чији је утемељивач и организатор Представништво, приређује предавања проф. др Љубодрага  П. Ристића и проф. др Александра Милановића.

Др Ристић, председник Друштва „Свети Сава”, представиће идеју на којој је утемљено најстарије српско грађанско друштво, основано 1886. године у Београду, као и мисију Друштва данас и активности које реализује у циљу очувања српске културе и традиције.

Др Александар Милановић, професор Филилошког факултета у Београду, одржаће предавање о Повељи бана Кулина, најстаријем сачуваном дипломатском спису на српском народном језику, написаном 1189. године. Повеља је издата као јемство босанског Кулина бана дубровачким трговцима за слободну трговину између његове државе и Дубровачке републике, а упућена је дубровачком кнезу Крвашу.